'Sprezzatura' is de Italiaanse beschrijving voor bestudeerde nonchalance. Dat betekent zoveel als achteloos iets heel moeilijks doen. Deze term is van toepassing op de Italiaanse schilderkunst van de negentiende eeuw (specifieker: 1860-1910). Het Drents Museum haalde Italiaanse meesterwerken uit wereldberoemde musea, waaronder het Uffizi Museum in Florence.

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum, de tentoonstelling Sprezzatura in het Drents Museum. Kijk hier de aflevering terug!

sprezzatura_tuin.jpg
Bron: Galleria d’Arte Moderna, Milano © Umberto Armiraglio
Plinio Nomellini - Leren lezen (1906)
sprezzatura_tuin.jpg

Zomerse zorgeloosheid

Sprezzatura is een echte zomertentoonstelling. Menigeen zal in de winter nog even terugdenken aan de zorgeloze, zonovergoten taferelen van de Italiaanse meesters. De weelderige tuinen en dromerige meisjes sluiten perfect aan bij de nonchalante, haast dromerige schilderstijl waaraan de tentoonstelling zijn naam heeft te danken.

sprezzatura_veld.jpg
Bron: Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci, Milano
Silvestro Lega - De verloofden (1869)
sprezzatura_veld.jpg

Kunst rond 1900

Sprezzatura is de derde tentoonstelling in de reeks 'Kunst rond 1900 in internationaal perspectief' van het Drents Museum. Het museum is sowieso gericht op kunst uit de periode 1885 tot 1935 en wil met deze reeks de negentiende-eeuwse schilderkunst van eigen bodem in internationaal perspectief zetten.  Eerder waren er al tentoonstellingen te zien over het Schots impressionisme en het Russische realisme. 

Lees hier meer over Sprezzatura!

Deel dit artikel