Het Stedelijk Museum Amsterdam toont meer dan 100 werken van 35 Surinaamse kunstenaars, waarbij het koloniale verleden, spiritualiteit en het alledaagse leven belangrijkse onderwerpen zijn. Te zien tot en met 11 juli!

surinaamse-school---gevluchte-slaven.jpg
Bron: collectie Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Directoraat Cultuur, Suriname
Rinaldo Klas, Ontsnapt, 1978–1979
surinaamse-school---gevluchte-slaven.jpg

Stoomcursus

Volgens Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk, is er heel lang veel te weinig aandacht geweest voor Surinaamse kunst. Terwijl het land jarenlang een Nederlandse kolonie is geweest en veel Surinaamse kunstenaars hier hun kunstopleiding hebben genoten. Met de tentoonstelling 'Surinaamse School' wil hij een inhaalslag maken. Het is als het ware een stoomcurusus waarbij de belangrijkste Surinaamse kunstenaars aan bod komen. 

surinaamse-school---nola-hatterman.jpg
Bron: Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Nola Hatterman, Louis Richard Drenthe / Op het terras, 1930
surinaamse-school---nola-hatterman.jpg

Mix aan stijlen

Verwacht niet één duidelijke stijl. De tentoonstelling laat juist de diversiteit zien van Surinaamse kunst. Inspiratie lijkt van alle kanten te zijn gehaald: de oude meesters, cobra, magisch realisme, etc. Wel springen er een paar duidelijke onderwerpen uit: de Surinaamse bevolking (al dan niet in alledaagse setting), spiritualiteit en het koloniale verleden. Vooral dit laatste is sterk aanwezig.

Nu te Zien!

Ook Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, ging op snelcursus in het Stedelijk. Voor Nu te Zien! bezocht ze de tentoonstelling en liet zich omver blazen door het ongekende talent. Kijk de aflevering via de link hieronder terug! 

Kijk Nu te Zien! - Surinaamse School

Deel dit artikel