Museum Jan van der Togt in Amstelveen toont een grote selectie kunstwerken van Tjalf Sparnaay. Reken maar dat je trek krijgt van zijn hyperrealistische schilderijen van heerlijke lekkernijen als patat met mayo, dikke hamburgers, verse haring en moorkoppen. Delicious Paintings is een tentoonstelling om je vingers bij af te likken. Te zien tot en met 19 januari 2020. 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, de tentoonstelling Delicious Paintings van Tjalf Sparnaay in Museum Jan van der Togt. Kijk Nu te Zien! donderdag 12 december om 22:47 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.  

tjalf_sparnaay_kreeft.jpg
Tjalf Sparnaay - Bakje patat (1999)
tjalf_sparnaay_kreeft.jpg

Schone in het gewone

Wat bezielt iemand om maanden aan een schilderij te werken om het er uit te laten zien als een foto? Waarom zou je niet gewoon een foto maken? Wie het werk van Sparnaay in het echt ziet, weet waarom. Door de uitvergroting en het perspectief ga je anders naar de alledaagse etenswaren kijken. Je wordt overdonderd door alle details. Alsof je voor het eerst een gebakken ei of een bakje friet bekijkt. Je ziet opeens 'het schone in het gewone'. 

sparnaay_gekooktei.jpg
Tjalf Sparnaay - Boiled egg (2019)
sparnaay_gekooktei.jpg

Deel dit artikel