De draaiingen en welvingen van de sculpturen van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg sieren het vlakke Friese landschap bij Museum Belvédère, zowel binnen als buiten. 'Points of view' is te zien tot en met 26 september! 

Beweging

De Britse kunstenaar Tony Cragg (1949) maakt indrukwekkende sculpturen met organische vormen, die lijken te bewegen. Het zijn vormen die je nog nooit eerder hebt gezien, maar toch bekend lijken. Ze doen denken aan stromend water, gezichten of het resultaat van chemische processen. Dat laatste is niet zo vreemd, want Cragg was chemicus toen hij begon met tekenen.

tony-cragg---zelfportret.jpg
Zaaloverzicht Points of View
tony-cragg---zelfportret.jpg

Tekeningen

Cragg werkt met verschillende materialen: kunststof, hout, glas, brons, noem maar op! Wat hij ook gebruikt, de beeldhouwer weet het naar zijn hand te zetten. Bij de tentoonstelling zijn ook tekeningen van Cragg te zien. Deze dienen als voorstudie voor zijn sculpturen, maar zijn ook op zichzelf staand fascinerend. 

tony-cragg---hout.jpg
Bron: John Stoel
Zaaloverzicht Points of View
tony-cragg---hout.jpg

In de buitenlucht

Bij Museum Belvédère blijkt wel hoe goed de beelden van Cragg in de buitenlucht passen. Ze steken af tegen het landschap of hebben juist iets gemeen. Hoe dan ook ontstaat er een prikkelende dialoog tussen de metershoge werken en de natuur. In het Duitse Wuppertal, waar Cragg woont, heeft de kunstenaar zijn eigen beeldentuin: Skulpturenpark Waldfrieden. Hier is uiteraard werk te zien van Cragg zelf, maar ook van o.a. Jaume Plensa, Eva Hild en Thomas Schütte. 

Nu te Zien! 

Voor Nu te Zien! reisde Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, af naar Museum Belvédère om met eigen ogen te zien hoe de sculpturen van Tony Cragg in dialoog gaan met Friese landschap. Kijk de aflevering terug via onderstaande link! 

Kijk Nu te Zien! Tony Cragg terug

Deel dit artikel