Willem van de Velde de oude en Willem van de Velde de jonge, vader en zoon. Beiden begenadigd zeeschilder, maar op een totaal verschillende manier. Hun werk is te zien in het Scheepvaartmuseum tot en met 27 maart 2022!

Oorlogscorrespondent

Vader en zoon Van de Velde waren niet alleen schilder van beroep, ze waren oorlogscorrespondent. Ze gingen mee op de schepen en schetsten ter plekke de zeeslagen. Avontuurlijker wordt het voor een kunstenaar niet. Thuis werkten ze de schilderijen uit. Dat deden de Van de Veldes beide op hun eigen manier. De oude had zich gespecialiseerd in pentekeningen en de jonge in olieverfschilderijen. 

0vandevelde---oude1.jpg
Willem van de Velde de Oude, Staat der Nederlanden
0vandevelde---oude1.jpg

Visuele traktatie

De schilderijen en pentekeningen laten op bijzondere wijze zien hoe zo'n zeeslag eraan toeging. Dat was destijds belangrijk voor de mensen thuis, maar ook nu is het werk van de Van de Veldes van groot belangrijk voor onze historische kennis. Bovendien is het visueel een traktatie met al die actie en al die details. 

0vandevelde---jonge1.jpg
Bron: collectie Mauritshuis
Willem van de Velde de Jonge, Schepen op de Rede, 1658
0vandevelde---jonge1.jpg

Zakenlui

Naast zeer getalenteerde kunstenaars waren de Van de Veldes ook uitstekende ondernemers. Ze runden hun atelier met groot succes. Ze kregen zelfs opdrachten van de invloedrijke familie de'Medici uit Florence. Toen in 1672 de markt instortte in Nederland, vertrokken de Van de Veldes zonder aarzelen naar Engeland om daar voor het Engelse Hof te werken. Het geld achterna. 

0vandevelde---oude2.jpg
Bron: collectie Stedelijk Museum Alkmaar
Willem van de Velde de Oude, Episode op de slag bij de Sont, 1660
0vandevelde---oude2.jpg

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! bezocht Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, het Scheepvaartmuseum om de zeeslagen van Willem van de Velde de oude en Willem van de Velde de jonge met eigen ogen te bewonderen. Benieuwd wie zijn favoriet is? Kijk de Nu te Zien!-aflevering terug via de link hieronder.

Kijk Nu te Zien! Van der Velde & zoon terug

 

Meer maritieme kunst

Kun je geen genoeg krijgen van de scheepskunst? In het Maritiem Museum in Rotterdam is nu de tentoonstelling 'Maritieme Meesterwerken' te zien, waarin het verhaal van zes eeuwen scheepvaart wordt verteld aan de hand van bijzondere schilderijen uit het Boijmans van Beuningen. Uiteraard hangt er ook een Van de Velde! 

Deel dit artikel