Nu te zien! viert feest! Al vijf jaar lang reizen toonaangevende museumdirecteuren door het hele land om tijdelijke tentoonstellingen aan jou te tippen. Vanaf half oktober wordt dit jubileum uitgebreid gevierd met take-overs op Instagram, gratis toegang tot musea met de MUZE en een speciale reeks uitzendingen op televisie.

Vijf jaar inspiratie!

Op 2 februari 2017 werd het eerste seizoen van Nu te Zien! afgetrapt door Cathelijne Broers, destijds directeur van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk. Zij bezocht de tentoonstelling Russische Realisten in het Drents Museum in Assen. Eind 2022 zal het programma zijn 259e aflevering uitzenden en zijn de museumdirecteuren op bezoek geweest bij maar liefst 83 verschillende musea, kunstinstellingen, buitenexpo's en kunstfestivals door heel Nederland (en af en toe over de grens). Al vijf jaar lang biedt Nu te Zien! inspiratie om kunst te gaan kijken. 

Eigen musea

Speciaal voor het jubileum bezoeken de museumdirecteuren voor één keer niet een ander museum maar hun eigen museum! Op 18 oktober vertelt Marc de Beyer wat hij zo bijzonder vindt aan de tentoonstelling Hockney’s Eye in zijn Teylers Museum. Suzanne Swarts leidt de kijker op 29 oktober rond op de expositie met werken van de Italiaanse arte povera kunstenaar Giuseppe Penone in haar Voorlinden. Op 5 november komt Nu te Zien! vanuit Museum JAN. Marieke Uildriks vertelt daar over het werk van landschapsschilder Wim Oepts. Bart Rutten duikt op 12 november in de tentoonstelling Double Act waarin hedendaagse grootheden naast oude meesters te zien zijn in het Centraal Museum Utrecht. Op 15 november sluit de reeks jubileumafleveringen af met Margriet Schavemaker over Panorama Amsterdam in het Amsterdam Museum. 

Instagram take-over

Op tv laten de directeuren tijdens de jubileumafleveringen zien wat er op zaal staat, maar hoe gaat het eraan toe achter de gesloten deuren in de musea? Vanaf half oktober neemt iedere museumdirecteur het Instagram-kanaal van AVROTROS Kunst een hele week over om de kijker een unieke blik achter de schermen te gunnen. 

Nu te Zien! trakteert

Wie jarig is trakteert! De tentoonstellingen die worden besproken in de jubileumuitzendingen zijn natuurlijk ook te bezoeken. Voor AVROTROS-leden dient MUZE in die weken als toegangsbewijs. MUZE is het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor onze kunstliefhebbers.

Deel dit artikel