Ze is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld: de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954). Ze maakte niet alleen indrukwekkende schilderijen, maar had ook een roerig leven vol tegenslag door kinderpolio en een bijna fataal busongeluk op haar achttiende. In het Drents Museum zijn haar werk en persoonlijke eigendommen te zien tot en met 27 maart! 

Twee collecties

Het uitzonderlijke talent en het uitzonderlijke levensverhaal van Frida Kahlo komen samen in de tentoonstelling 'Viva la Frida'. De wereldberoemde collectie schilderijen van Museo Dolores Olmedo wordt getoond naast de collectie persoonlijke bezittingen van het Museo Frida Kahlo, zoals sieraden, kleding en medische attributen. Samen zorgen ze voor het complete verhaal van de geliefde Mexicaanse kunstenaar. 

aviva-la-frida---dieren.jpg
Bron: Museo Dolores Olmedo
Frida Kahlo, Zelfportret met aapje, 1945
aviva-la-frida---dieren.jpg

Busongeluk

Frida had een behoorlijke portie pech in haar leven. Als kind had ze polio en op haar achttiende raakte ze betrokken bij een zeer ernstig busongeluk waarbij ze praktisch al haar botten brak. Tijdens haar revalidatie leerde ze zichzelf schilderen. Onder andere door haar gips te versieren.  

aviva-la-frida---korset.jpg
Bron: Museo Frida Kahlo
Beschilderd gipskorset, 1944
aviva-la-frida---korset.jpg

Culticoon

Frida is niet alleen beroemd als kunstenaar, maar werd met haar kleurrijke verschijning een culticoon. Dankzij de trotse houding tegenover haar gezichtsbeharing wordt zij ook vaak gezien als feministisch rolmodel. 

Straks te Zien!

Voor Nu te Zien! ging Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, naar Assen om 'Viva la Frida' te bekijken en de verbanden te zoeken tussen haar heftige leven en haar kunst. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Viva la Frida terug!

Deel dit artikel