Ann de Meester bezoekt de tentoonstelling Vlaamse Expressionisten in Museum Kranenburgh. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchten veel Vlaamse kunstenaars, waaronder Gustave de Smet (1877-1943) en Frits van den Berghe (1883-1939), vanuit thuisland België naar Nederland. Hier raken de schilders in de ban van het Nederlandse expressionisme dat op dat moment in volle gang is. Ze laten hun tot dan toe impressionistische stijl voor wat het is en ontwikkelen een eigen expressionisme met veel aardse tinten, later de 'Vlaamse bruinen' genoemd. 

In Nu te zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere tentoonstelling te bezoeken die u gezien moet hebben. Deze week bezoekt Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, de tentoonstelling 'Vlaamse Expressionisten' in Museum Kranenburgh. Bekijk de aflevering hier. 

vlaamse_expressionisten_zon.jpg
 Frits van den Berghe - De zonneschilder (1921)
vlaamse_expressionisten_zon.jpg

Vlaamse Expressionisten is nog tot en met 10 mei te zien in Museum Kranenburgh in Bergen. Wilt u meer weten over de Gustave de Smet en Frits van den Berghe? Of over hun tijdgenoot Constant Permeke die niet naar Nederland, maar naar Engeland vluchtte? Lees dan het artikel hieronder. 

Deel dit artikel