Kunstenaar Walter Swennen zet zijn publiek aan het werk om verborgen betekenissen te vinden in zijn absurdistische schilderijen. Je kunt komen puzzelen in Kunstmuseum Den Haag tot en met 9 januari!

Leesbaarheid

Als de Belgische kunstenaar Walter Swennen vijf jaar oud is, besluiten zijn ouders van de ene op de andere dag om te breken met hun Vlaamse verleden en over te schakelen op het Frans. Dat heeft ertoe geleid dat taal diepgeworteld zit in het oeuvre van deze eigenzinnige schilder. Veel schilderijen van Swennen bevatten tekst, soms een enkel woord, maar dit maakt zijn werk niet 'leesbaarder'. In tegendeel, het wordt er alleen maar cryptischer op. En dat is ook precies wat Swennen wil: het manco van taal blootleggen. 

awalter-swennen---hanted2.jpg
Bron: Walter Swennen en Xavier Hufkens, Brussels // Foto: HV-studio
Walter Swennen, Haunted, 2014
awalter-swennen---hanted2.jpg

Belgische kunst

'Schildersgeest' is de eerste overzichtstentoonstelling van Walter Swennen in Nederland. Lang is het werk van ons buurland onderbelicht geweest, maar de laatste tijd is er juist weer extra aandacht geweest. Luc Tuymans, Berlinde De Bruyckere, Jean Brusselmans, Marthe Wéry en Rinus Van de Velde gingen Swennen al voor. 

awalter-swennen---ann.jpg
Ann Demeester bij werk van Walter Swennen
awalter-swennen---ann.jpg

Nu te Zien! 

Voor Nu te Zien! ging Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, langs in Kunstmuseum Den Haag om het werk van haar landgenoot te bekijken. Welke betekenissen vindt zij in het werk van Swennen? Kijk de aflevering via de link hieronder terug! 

Kijk Nu te Zien! Walter Swennen terug

Deel dit artikel