In Kunsthal Rotterdam wordt de spotlight gezet op vrouwelijke ontwerpers van 1900 tot nu, die een cruciale bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design. Net als op andere vlakken zijn vrouwen in de design lange tijd onzichtbaar geweest. De tentoonstelling 'Here we are!' brengt daar verandering in. Te zien tot en met 30 oktober!

Charlotte Perriand

Er is van alles te zien op deze grootse tentoonstelling: meubels, keramiek, glaswerk, juwelen, mode, grafische vormgeving en textiel. En allemaal gemaakt door vrouwelijke ontwerpers. Sommige objecten werden jarenlang toegedicht aan mannen, zoals een beroemd ontwerp van Charlotte Perriand (1903-1999), waarvoor de credits naar haar baas Le Corbusier gingen. 

here-we-are---boekenkast.jpg
Bron: Vitra Design Museum // Foto: Jurgen Hans, co Pictoright Amsterdam 2022
Charlotte Perriand, Untitled - Bibliothèque Tunisie, 1952
here-we-are---boekenkast.jpg

Duurzaamheid

Ook hedendaagse ontwerpers hebben een plek bij Here We Are!, waarbij de gemene deler duurzaamheid is. Zo gebruikt de Duitse Julia Lohmann zeewier om nieuwe materialen te ontwikkelen en maakte de Nederlandse Christien Meindertsma een biologisch afbreekbare stoel van verstevigd vlas.

here-we-are---stoel.jpg
Bron: Vitra Design Museum // Foto: Jurgen Hans
Cini Boeri, Tomu Katayanagi, Ghost, 1987
here-we-are---stoel.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, de tentoonstelling Here We Are! om de kracht van vrouwelijk design te ervaren. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Here We Are! terug

Deel dit artikel