De musea zijn nog even dicht, maar er is genoeg om je op te verheugen! Zoals de tentoonstelling Henk Helmantel - Meesterschilder in het Drents Museum. Zijn stillevens en kerkinterieurs zijn verstild, sereen en geschilderd met groots technisch vakmanschap. Te zien tot en met 7 maart!

Schoonheid in het alledaagse

Henk Helmantel (1945) is één van die schilders die zich niet van de wijs laat brengen door trends in de kunstwereld. Een echte, nuchtere Groninger! Teruggrijpend op traditioneel realisme, schildert hij alledaagse voorwerpen, zoals kastjes, vazen en fruit. Hij zoekt de schoonheid in het gewone en doet hiermee sterk denken aan het werk van realisten Jan Mankes, Floris Venster en Dick Ket. 

helmantel---kerk.jpg
Bron: Collectie Henk Helmantel // Foto: Art Revisited, Tolbert
Henk Helmantel, 'Zicht op de zuidmuur van de kerk van Oldenzijl', 2019
helmantel---kerk.jpg

Oases van helderheid

Naast stillevens, schildert Helmantel ook kerkinterieurs. Hierbij draait het allemaal om de perfecte weergave van architectonische verhoudingen en lichtinval. De keuze voor dit onderwerp heeft niet per se een religieuze grondslag, maar Helmantel ziet de kerk wel als een spirituele plek. Zelf noemt hij het 'oases van helderheid'. De stilte en mystieke gevoelens die hij ervaart bij de heilige plekken, wil hij overbrengen op de kijker. De ambachtelijkheid waarmee hij dat doet, geeft zijn werk een hoge belevingsfactor. 

2D en 3D

Bijzonder aan de tentoonstelling in het Drents Museum is dat naast schilderijen, ook de meubels te zien zijn die model stonden voor Helmantel. Elk object heeft zijn eigen geschiedenis, een doorleefdheid die je terugziet in de schilderijen. Zoals het rode kastje dat Helmantel op de kop tikte in Antwerpen. Of het Chinese antiek dat hij spaart. 

Deel dit artikel