Drie generaties kunstenaars uit één familie: Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout. Wat zijn hun overeenkomsten? Wat hun verschillen? En wat is hun verhaal? De antwoorden krijg je bij de tentoonstelling De Toorop Dynastie in het Stedelijk Museum Alkmaar. Te zien tot en met 26 januari 2020. 

toorop_driegeneraties.jpg
Bron: Museum Boijmans van Beuningen
Charley Toorop - De drie generaties (1941-1950)
toorop_driegeneraties.jpg

Invloed

De oeuvres van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout zijn duidelijk heel verschillend. Elke generatie zet zich af tegen de vorige, maar toch blijft de invloed van de vorige generatie(s) doorschemeren. En bij sommige schilderijen is die invloed ineens glashelder. De Toorop Dynastie in Alkmaar laat zowel de verwantschap als de individuele kracht van de kunstenaars zien. Als bezoeker word je aangespoord zelf ook op zoek te gaan naar de overeenkomsten en verschillen. 

Familieverhaal

Naast de kunst van de Toorop-dynastie is er ook veel aandacht voor de verhalen van de kunstenaars. Wie waren deze mensen? Hoe verliepen hun levens? Hoe was het voor Charley om dochter te zijn van de beroemde Jan Toorop? Hoe werd (klein)zoon Edgar vervolgens weer beïnvloed door zijn moeder en opa? Door middel van de uitgebreide achtergrondteksten kom je steeds meer te weten over deze bijzondere familie. Wil je het nog een stap persoonlijker, beluister dan tijdens je bezoek de audiotour. Hierin vertellen personages Jan, Charley en Edgar je zelf over hun werk en leven.

 

Drie Generaties

Dit is overigens niet de eerste keer dat de drie verwante kunstenaars in één tentoonstelling te zien zijn. In 1937 kwam Charley Toorop zelf met de tentoonstelling Drie Generaties. Ze kon op die manier slim meeliften op het succes van haar vader en tegelijkertijd was het een manier om het werk van haar zoon onder de aandacht te brengen. Jaren later deed Fernhout dit nog eens dunnetjes over. Hij richtte zich echter niet op de verwantschap, maar juist op ieders eigenheid.  

Deel dit artikel