In Tilburg is sinds mei dit jaar een heel bijzonder kunstproject te vinden: Doloris Meta Maze. In een oud postkantoor langs de spoorlijn is door 40 kunstenaars een gigantisch surrealistisch doolhof gebouwd. Langs bizarre wonderkamers en door vreemde gangen zoek je naar de uitgang. Geen zintuig dat niet geprikkeld wordt! 

doloris_tuba.jpg
Bron: Doloris Meta Maze
Doloris Meta Maze
doloris_tuba.jpg

Kafkaiaans 

Een grote industriële lift neemt je mee naar de bovenste verdieping van het oude postkantoor. Daar word je opgehaald door een 'gatekeeper' die je blinddoekt en checkt of je echt geen telefoon en horloge bij je hebt (voor de ultieme ervaring mogen die niet mee). Met een andere lift daal je weer af. Nadat je een speciale gouden munt in een 'steampunk'-achtige machine hebt gedaan, start het avontuur van Doloris. Achter de eerste deur bevindt zich een kleine ruimte met weer een deur. Achter die deur zit exact dezelfde ruimte. En na de volgende deur weer. En weer. En weer. En weer. Binnen vijf minuten ben je al volledig de kluts kwijt. Hoe kom je hier ooit weer uit? Welkom in het universum van Doloris. 

blockquote
I want to bring people inside the picture.
Tim Henrik Schneider

Achter een Berlijns café

Doloris Meta Maze is op dit moment het enige kunstdoolhof ter wereld. Maar het was niet het eerste. Tussen 2010 en 2014 kon je via een café in de Berlijnse wijk Neukölln in het doolhof Peristal Singum terecht komen. De enige manier om van het bestaan ervan te weten was via mond-op-mondreclame. Zo kwam ook Tilburger Joep van Gorp in het obscure labyrinth terecht waar hij naar eigen zeggen de meest indrukwekkende ervaring van zijn leven had. Een droom was geboren: eenzelfde doolhof in Nederland. Hij zocht contact met de bedenker en maker van Peristal, Tim Henrik Schneider, die ook meteen enthousiast was. 

doloris_groen.jpg
Bron: Doloris Meta Maze
Doloris Meta Maze
doloris_groen.jpg

Klimmen, kruipen en klauteren

Negen maanden lang werkte Schneider met zijn kunstenaarscollectief Karmanoia aan het doolhof in Tilburg. Ze kregen hulp van maar liefst zestig Brabantse technici, designers, lassers, beeldhouwers, componisten, installateurs, dansers en schilders. Veertig verschillende kunstenaars ontwierpen elk een ruimte. De bezoeker komt echt van het ene in het andere kunstwerk terecht, elk met een volledig eigen stijl. Doloris wordt hierdoor niet alleen een attractie, maar ook een groepstentoonstelling. Alleen bij Doloris loop je niet langs de kunstwerken, maar klim, kruip en klauter je er doorheen! 

doloris_gebouw.jpg
Bron: Doloris Meta Maze
Doloris Meta Maze
doloris_gebouw.jpg

Een nieuwe kunstbeleving

Schneider is van origine kunstschilder, maar was nooit tevreden met zijn werk. ‘People had a distance to it’, vertelt hij in de making-of-video van Doloris. Zijn missie werd om mensen dichter bij zijn werk te brengen. ‘I want to bring people inside the picture.’ Met zijn unieke manier van exposeren waarbij hij van zijn schilderijen kamers maakt, creeërt hij een nieuwe immersieve kunstbeleving waarbij alle zintuigen worden aangesproken. ‘The most important thing for me is to suggest that there is a different way of the perception of reality. […] I see also that there is still a big need of artistic influence. Something to take you out of your route and patterns.' 

Bijkomen

Je mag zelf weten hoelang je in het doolhof blijft dwalen. Maar ga je voorbij een 'point of no return' dan kun je alleen nog maar richting de uitgang. Eenmaal terug in de 'normale' wereld kun je rustig bijkomen in de prachtige rooftopbar. Uren kun je binnen of buiten op het terras nagenieten en ervaringen delen over de wonderlijke wereld van Doloris. 

doloris_hand.jpg
Bron: Doloris Meta Maze
Detail uit het Doloris Meta Maze
doloris_hand.jpg

Deel dit artikel