Een man in een jurk. Dat is toch raar? Misschien. Maar het is ook empowerment, expressief, activisme, een statement, kunst, mode en nog zoveel meer. Al deze facetten komen aan bod in de tentoonstelling Drag Power in het CODA museum in Apeldoorn!

drag_power_galore.jpg
Jelle Pieter de Boer - Lady Galore (2019)
drag_power_galore.jpg

De wereld van drag

Door middel van fotografie, film, beeldende kunst en documentaires neemt CODA je mee in de bijzondere wereld van drag. Vier drag queens en één drag king vertellen waarom ze drag doen en hoe ze ermee begonnen zijn. “Ik zie het als kunstvorm”, zegt Sander den Baas over zijn alter ego Lady Galore. Richard Keldoulis (Jennifer Hopelezz) gebruikt zijn drag juist om zijn activisme kracht bij te zetten. De aandacht die hij erdoor krijgt, gebruikt hij om zijn mening te delen over homo-emancipatie en hiv-preventie. Voor drag king Ante Joosten is optreden als Mason Tonight een manier om een andere kant van zichzelf te laten zien.

drag_power_snorella.jpg
Léon Hendrickx - Uit de serie Kings & Queens: Micha & Snorella (2015)
drag_power_snorella.jpg

Hartjesdag

Je verkleden als het andere geslacht is al eeuwenoud. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse tragedies, waarbij mannen ook de vrouwenrollen vertolkten. Ook was het bij veel volksfeesten een vaste traditie om je voor te doen als het andere geslacht. Zo was er op de Zeedijk elk jaar het Hartjesfeest dat vermoedelijk zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Op een schilderij van Johan Coenraad Braakensiek uit 1926 zijn mannen in rokken en vrouwen in mannenkleding te zien. In 1997 is het feest nieuw leven ingeblazen.

blockquote
Ik zie het als een kunstvorm.
Sander den Baas/Lady Galore

Andy Warhol

Hoogtepunt van de tentoonstelling is Ladies and gentlemen, de reeks gekleurde zeefdrukken van Andy Warhol. In 1974 kreeg hij de opdracht om een serie werk te maken over de ‘funny looking drag queens’ uit de New Yorkse nachtclubs. Warhol was er echter niet zo voor om de drag queens belachelijk te maken en maakte juist serieuze en krachtige portretten van zijn modellen.

Deel dit artikel