Shoppen, veel mensen zijn er gek op. Maar echt duurzaam is het niet dat er onophoudelijk nieuwe kleding wordt geproduceerd. De Nederlandse modeontwerper Duran Lantink probeert bewustzijn te creëren rondom dit wereldwijde probleem. En dat doet hij natuurlijk in stijl. Het Centraal Museum in Utrecht wijdt een tentoonstelling aan zijn werk en activisme. ‘Duran Lantink: Old Stock’ is te zien tot en met 13 oktober.

blockquote
Het creëren van nieuwe kledingstukken uit old stock is het nieuwe chique
Duran Lantink

Mix and match

In de mode-industrie gebeurt het vaak dat kleding die niet verkocht wordt, wordt vernietigd. Niet alleen grote bedrijven als H&M doen dat, maar ook duurdere modehuizen. Doodzonde, vindt Duran Lantink . En bovendien totaal niet duurzaam. Daarom koopt de modeontwerper de overgebleven designerkleding op en maakt er nieuwe ontwerpen van. De stukken uit de 'sales bin' worden prachtige assemblages van kleuren, materialen en merken. 

duran_lantink_schoenengoed.jpg
Duran Lantink - Straight van de sale bins (detail) (2019)
duran_lantink_schoenengoed.jpg

Upcyclen

Speciaal voor deze solotentoonstelling dook Lantink het depot van het Centraal Museum in. Daar mocht hij zijn creativiteit loslaten op afgeschreven designerjurken. Dat was natuurlijk een opdracht naar zijn hart. Losgaan op oude kleding is immers zijn grootste talent. En dat is niet alleen het Centraal Museum opgevallen. Lantink is dit jaar genomineerd voor de prestigieuze ‘LVHM Prize’ voor jonge modeontwerpers. Waar hij eerder vooral bekend was van de vaginabroek die hij voor Amerikaanse zangeres Janelle Monáe maakte, heeft hij ondertussen ook internationale furore verkregen met zijn ‘sustainable fashion’.  

duran_lantink_vaginabroek.jpg
Bron: Duran Lantink
Detail van de vaginabroek
duran_lantink_vaginabroek.jpg

Sistaaz of the Castle

In de laatste ruimte van de tentoonstelling is het hartverwarmende project ‘Sistaaz of the Castle’ te zien dat Lantink samen met fotograaf Jan Hoek heeft geïnitieerd, over dakloze transgender sekswerkers in Kaapstad. Lantink en Hoek raakten zo geïnspireerd na het zien van foto's van de trans sekswerkers dat ze meteen een vlucht boekten naar Zuid-Afrika. Ze werden vooral geraakt door de manier waarop de vrouwen uit gevonden en afgedankte spullen de meest stylisch outfits weten te maken en hoe trots ze zijn op hun creativiteit. In samenwerking met supportgroep SistaazHood en sekswerkersorganisatie S.W.E.A.T. ontwierp Lantink couture voor zes Sistaaz. In het Centraal Museum zijn de outfits en foto’s van Jan hoek te zien in een opstelling die op indringende wijze linkt aan de harde realiteit van deze bijzondere en krachtige vrouwen.

Deel dit artikel