Tekenaar Eppo Doeve maakte in zijn leven een gigantische hoeveelheid advertenties, affiches, boekcovers, illustraties, spotprenten, journalistieke tekeningen, postzegels en bankbiljetten. Het meest bekend is hij van zijn covers voor de Avrobode, Elsevier, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Ook tekende hij het beroemde reclameaffiche van Heineken, dat nog altijd wordt gebruikt. In Museum De Casteelse Poort is tot en met 20 oktober 2019 de indrukwekkende veelzijdigheid van Doeve te bewonderen tijdens de tentoonstelling ‘Eppo Doeve terug in Wageningen’. 

Autodidact

Eppo Doeve (1907-1981) werd geboren in Indonesië. Hij kon van jongs af aan al ontzettend goed tekenen, het schoolvoorbeeld van een natuurtalent. Toch dacht hij niet aan een carrière in de kunsten. Hij wilde namelijk theeplanter worden. Om zoveel mogelijk van planten en bloemen te leren, besloot hij om landbouwkunde te gaan studeren. En waar ter wereld kan dat beter dan in Wageningen? 

eppo_doeve_foto.jpg
Bron: Collectie Beeld en Geluid
Eppo Doeve midden jaren dertig
eppo_doeve_foto.jpg

Tijdens zijn studententijd in Wageningen bleef hij tekenen, onder andere voor de almanak van het Wageningse studentencorps. Maar zijn pijlen waren nog altijd gericht op de thee-business. Totdat de Indische theemarkt in de jaren dertig instortte en hij die droom in rook op zag gaan. Omdat Doeve graag in Nederland wilde blijven, besloot hij toch maar om zijn geld te gaan verdienen met tekenen. Een beter besluit had hij niet kunnen nemen. Hij gaat werken voor het reclamebedrijf De La Mar. Zijn eerste opdracht is voor niemand minder dan Philips. 

Veelzijdigheid

Bijzonder aan het werk van Eppo Doeve is de veelzijdigheid. Hij beheerst werkelijk elke grafische stijl. Tijdens de tentoonstelling in Museum De Casteelse Poort is die diversiteit goed te zien. Zijn illustraties en affiches schieten van cartoonesk naar realistisch naar surrealistisch. Het is moeilijk te geloven dat het allemaal door dezelfde man is gemaakt. 

AVRO

Begin 1935 gaat Doeve voor de AVRO Radiobode werken. Het blad had een flinke oplage met 200.000 exemplaren, wat ervoor zorgde dat Doeve nog meer bekendheid verkreeg. Hij maakte duizenden illustraties, omslagen en vignetten voor de Radiobode. Een AVRO-grootheid dus. 

epp_doeve_avrobode.jpg
Bron: Collectie Beeld en Geluid
Avrobode omslag december 1958
epp_doeve_avrobode.jpg

Politiek 

Bij het blad Elsevier kwamen er steeds vaker politieke tekeningen en spotprenten van Doeves hand. Het blad sprak zich stevig uit tegen de dekolonisatie van Indonesië en Doeve deelde die mening. In De Casteelse Poort zijn veel van deze tekeningen te zien, ook weer in de meest uiteenlopende stijlen en voor verschillende bladen, waaronder de Haagsche Post, De Groene Amsterdammer en natuurlijk De Elsevier. 

eppo_doeve_tijger.jpg
Bron: Collectie Beeld en Geluid
Politieke prent van de hand van Eppo Doeve
eppo_doeve_tijger.jpg

'Eppo Doeve terug in Wageningen' is tot en met 20 oktober 2019 te zien in museum De Casteelse Poort in Wageningen. 

Deel dit artikel