'A muslim, a christian and a jew' klinkt als het begin van een mop, maar dat is het niet. Het is de titel van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling bovenin Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam. De Israëlische kunstenaar Eran Shakine brengt met veertig cartoon-achtige tekeningen een hoopvolle kijk op religie en menselijk gedrag. 'A muslim, a christian and a jew' is te zien tot en met 12 oktober.

Gezamenlijke zoektocht

De zwart-wit tekeningen van Shakine tonen drie bijna identieke mannen in negentiende-eeuwse kledij. Aan het uiterlijk is geen religieuze achtergrond af te lezen. Shakine wil met deze serie focussen op de overeenkomsten tussen de geloven en op hun gedeelde geschiedenis. De islam, het christendom en het jodendom stammen af van dezelfde familie.

blockquote
Ik lach niet om religie, ik lach om menselijk gedrag.
Eran Shakine

In de tekeningen helpen de drie mannen elkaar in hun zoektocht naar God. Dit gebeurt met openheid en humor. Er wordt een eigentijds beeld geschetst waarin de heren tijdens hun zoektocht o.a. langs gaan bij Mozes, Boeddha en Nelson Mandela, geluk vinden in een hond en het 9/11-monument bezoeken. 

eran_shakine_mozes.jpg
Bron: Eran Shakine
Eran Shakine - A muslim, a christian and a jew visiting Moses
eran_shakine_mozes.jpg

Menselijk gedrag

Ondanks dat 'A muslim, a christian and a jew' drie gelovigen afbeeldt, gaat de tentoonstelling volgens Shakine niet over religie, maar meer om de sociale kant van de mens. In een interview met Gregor H. Lersch zegt de kunstenaar: "Ik lach niet om religie, ik lach om menselijk gedrag." Met zijn werk pleit hij voor een open blik en hoopt hij dat mensen opnieuw de eenvoud van sociaal contact en liefde kunnen en willen zien. In feite is het heel simpel, stelt hij. "Als je alles weghaalt wat wij gebruiken om ons van de ander te onderscheiden, dan blijkt dat we allemaal dezelfde basisbehoefte hebben: gelukkig zijn." 

Eran Shakine

Eran Shakine werd in 1962 in Israël geboren. Zijn Franse vader en Hongaarse moeder overleefden allebei de Holocaust en trokken na de Tweede Wereldoorlog naar Israël. Shakine woonde in Parijs en New York, maar heeft zich nu permanent in Tel Aviv gevestigd met zijn vrouw en kinderen. Over opgroeien en wonen in het Midden-Oosten zei hij in het interview met Gregor L. Hersch: "Het is alsof je op de rand van een vulkaan een normaal leven probeert te leiden. Ik heb al vijf oorlogen meegemaakt, de eerste toen ik zes was, en vele jaren van onzekerheid door de dreiging van zelfmoordaanslagen." Zijn ervaringen weet hij zonder verbittering in zijn kunst te verwerken en zelfs om te zetten tot hoop. 

eran_shakine_werk.jpg
Eran Shakine aan het werk
eran_shakine_werk.jpg

Deel dit artikel