Mode en activisme komen samen in het Gemeentemuseum Den Haag. Tijdens de tentoonstelling ‘Femmes Fatales – sterke vrouwen in de mode’ blijkt dat de kleding van vrouwelijke ontwerpers door de eeuwen heen onlosmakelijk verbonden is met de strijd voor vrouwenrechten. De timing van de tentoonstelling valt perfect samen met feministische bewegingen als #metoo en #timesup. Er zijn onder andere creaties te zien van powervrouwen als Coco Chanel, Vivienne Westwood en de Nederlandse Iris van Herpen.
In Nu te zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Daarnaast tipt de online redactie ook elke week een tentoonstelling. Deze week is dat de geëngageerde modetentoonstelling 'Femmes Fatales - sterke vrouwen in de mode' in het Gemeentemuseum Den Haag.
Wereldprimeur
In de eerste zaal van de tentoonstelling wordt non-stop Oprah’s Golden Globes-speech vertoond waarin zij zich uitspreekt over #metoo. In de tweede zaal staat een door de guillotine onthoofde mannelijke mannequin omring door achttiende-eeuwse baljurken. Voila, de toon is gezet: het draait hier niet om mannen. Een tentoonstelling met louter vrouwelijk ontwerpers, dat was het idee. En het was een goed idee. Sterker nog, het was nog nooit eerder gedaan tot grote verbazing van conservator Madelief Hohé.
Weg met het korset
Niet alleen zijn er prachtige jurken te zien, ‘Femmes Fatales’ leert vooral dat het ontwerpen van vrouwenkleding al eeuwenlang verweven is met activisme en vrouwenrechten. Of het nou gaat om de bevrijding van het benauwende korset of het recht om een korte rok te mogen dragen. Met de vele protestborden en beelden van protestacties is dit niet zomaar een modevoorstelling, maar een feministisch pamflet dat feilloos past bij deze tijd waarin bewegingen als #metoo en #timesup wereldwijd worden gesteund. ‘Femmes Fatales’ toont de lange weg die vrouwelijke ontwerpers hebben afgelegd, maar ook de hoopvolle weg die ze zijn ingeslagen.
Pink not pussy
Een terechte vraag die wordt opgeworpen: ontwerpen vrouwen anders dan mannen? Ja natuurlijk, is het antwoord. Waar mannelijke couturiers vooral bezig zijn met esthetica, vinden vrouwen draagcomfort en beweeglijkheid minstens net zo belangrijk. “Ik maakte kleren voor de nieuwe vrouw. Ze kon zich in mijn kleren makkelijk bewegen en leven”, prijkt er bij de jurken van Coco Chanel. Maar ook bij de andere ontwerpers blijkt dat ze vooral willen dat vrouwen zich krachtig voelen door wat zij dragen. "Ik houd er niet van dat vrouwen door kleren worden geobjectifeerd", aldus Phoebe Philo.
Strijkplank met een knipoog
Tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt heeft zich duidelijk uitgeleefd. Elke zaal heeft zijn eigen sfeer, passend bij de inhoud. Zo is de zaal over protest en engagement chaotisch en vol met verschillende kledingstijlen uit diverse periodes dicht op elkaar staand, vergezeld door protestborden en beelden van vrouwenmarsen. De zaal met de baljurken is rustiger. De ontwerpen staan hier in hun eigen stalen constructie om aan te tonen dat elegantie en kracht prima samen gaan. Een vette knipoog geeft Spruyt met de ruimte waar de jurken omringd worden door strijkplanken en -ijzers.
'Femmes Fatales - sterke vrouwen in de mode' is nog tot en met 17 maart in Gemeentemuseum Den Haag. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Modemuseum Hasselt waar het te zien is van 13 april tot en met 15 september onder de naam Wonder Women.