Kunstenaar Herman Heijenbrock geloofde heilig in de industrialisatie. Deze fascinatie uitte hij in meer dan 1000 schilderijen van fabrieken, hoogovens en mijnen. Ook de fabrieken in de Zaanstreek waren een geliefd onderwerp. Het Zaans Museum toont twintig werken van Heijenbrock en laat de bezoeker nadenken over de industrialisatie toen en nu. Te zien tot en met 2 februari 2020! 

heijenbrock_foto.jpg
Herman Heijenbrock - Industrie in de Zaanstreek
heijenbrock_foto.jpg

De fabriek als kathedraal

Ze torenen hoog boven het landschap uit, de fabrieken van Herman Heijenbrock (1871-1948), als kathedralen. De schilder was ervan overtuigd dat de industrialisatie voor vooruitgang en een beter leven zou zorgen. Door heel Europa schilderde hij vol bewondering de samenwerking van zwoegende arbeiders en denderende machines. Zijn documentatiedrift leverde tussen de 1200 en 1500 schilderijen op.

Optimist of pessimist?

Heijenbrock was duidelijk een technologieoptimist. Maar zou hij dat anno 2019 nog steeds zijn? De tentoonstelling in het Zaans Museum laat niet alleen de geromantiseerde kant van het industrieleven zien, maar zet er ook vraagtekens bij. De Zaanstreek floreerde dankzij fabrieken als Duyvis, Verkade en Lassie, maar de gevolgen voor bijvoorbeeld het milieu en de natuur zijn een stuk minder positief. Hoe optimistisch of pessimistisch ben jij over technologie? 

heijenbrock_zelfportret.jpg
Herman Heijenbrock - IJzergieterij
heijenbrock_zelfportret.jpg

Herman Heijenbrock

Herman Heijenbrock werd geboren in Amsterdam en studeerde aan de tekenacademie in Rotterdam. Niet alleen zijn onderwerpen waren destijds uniek, ook ontwikkelde hij een nieuwe werkwijze. In de fabrieken en mijnen waren water- en olieverf lastige materialen om mee te werken. Daarom gebruikte hij voornamelijk pastel op een zwarte ondergrond. Nog een leuk weetje: Heijenbrock richtte het Museum van de Arbeid op wat tegenwoordig NEMO is.

  

Deel dit artikel