Het geheim van de Meester-team maakte in drie seizoenen tweeëntwintig reconstructies van de meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken. Door een samenwerking tussen AVROTROS, POS VIDEO en Museum MORE in Gorssel is er van 27 januari tot en met 10 juni 2019 een overzichtstentoonstelling met al deze reconstructies uit Het geheim van de Meester.

In Nu te zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Daarnaast tipt de webredactie ook elke week een tentoonstelling. Deze week is dat Het Geheim van de Meester in Museum MORE. Deze tentoonstelling is een onderdeel van het gelijknamige tv-programma. 

Zoek de verschillen

De tentoonstelling beslaat slechts één zaal in het museum, maar je kunt er als je zin hebt uren doorbrengen. De indrukwekkende reconstructies van Charlotte Caspers hangen naast de originelen of afbeeldingen daarvan. Dit nodigt uit tot een ultiem potje zoek-de-verschillen en dat wordt dan ook volop gedaan. Sommige bezoekers zitten met hun neus bijna in de schilderijen om te zien of die kleur bordeaux nou wel precies de kleur bordeaux is die Carel Willink gebruikte voor het portret van zijn Wilma. Of omdat ze de deukjes proberen te vinden in de reconstructie van 't Puttertje' van Carel Fabritius, die het Geheim van de Meester-team blootstelde aan een explosie. Of omdat ze op zoek zijn naar de haar van Rembrandt die door een heuse chirurg met de grootste precisie op Caspers reconstructie van Rembrandts 'Jeremia' aangebracht is. 

Artefacten

Naast de reconstructies is er ook allerlei onderzoeksmateriaal dat het team van Het Geheim van de Meester gebruikt heeft om te slagen in hun missies om het werkwijze en gedachtengang van de kunstenaars te doorgronden. Zoals bijvoorbeeld de replica van het enorme palet van Jan Sluijters dat Caspers gebruikte de reconstructie van 'Maannacht IV'. Of een stuk lapis lazuli, de steen waarvan ultramarijn wordt gemaakt, zoals ook gedaan werd in de aflevering over 'Madonna bij de Fontein' van Jan van Eyck. Of de oude plaats van Disney's Snow White die werd geluisterd tijdens het maken van de reconstructie van Mondriaans 'Victory Boogie Woogie', omdat Mondriaan hier zelf ook naar luisterde. De tentoonstelling krijgt hierdoor een wetenschappelijk tintje dat helemaal past bij het programma. 

Terugkijken: alle afleveringen van Het Geheim van de Meester

 

'Kistje verse vis' 

Sinds 16 maart prijkt ook het winnende schilderij van de AVROTROS kunstwedstrijd in Museum MORE. De kijkers van Het Geheim van de Meester werden uitgedaagd om een eigen interpretatie te maken van één van de werken uit de serie. Winnaar Claire Snelder liet zich inspireren door ‘Stilleven met asperges’ van de zeventiende-eeuwse schilder Aedrian Coorte. Haar onderwerp vond ze in verse vis. Net als Coorte toont ze niet alleen het product, maak ook hoe het verkocht wordt: in een kistje met ijs. De jury vond Snelders ‘Kistje verse vis’ smaakvol geschilderd. Charlotte Caspers prees het kleurgebruik en het originele perspectief van bovenaf. Volgens haar blijft het schilderij ook overeind zonder de context van het programma. 

De tentoonstelling Het Geheim van de Meester is tot en met 10 juni te zien in Museum MORE, evenals het winnende schilderij van Claire Snelder. En als je er toch bent, maak ook zeker tijd om te schilderijen van de Broers Barraud te bekijken. 

Deel dit artikel