Twee serene vrouwenhoofden lijken uit te kijken over de Noordzee. Alleen hebben ze hun ogen dicht. Waarschijnlijk zijn ze in gedachten bij de tentoonstelling in het museum onder hen. Beelden aan Zee brengt de eerste solotentoonstelling van Spaanse kunstenaar Jaume Plensa in Nederland. Een selectie van zijn sculpturen zijn tot en met 22 september te zien in Scheveningen.
Kijken doe je ook met je hart, je handen en je vingers.
Publieke ruimte
Jaume Plensa (1955) houdt van mensen. Daarom maakt hij het allerliefst werk in de publieke ruimte, waar zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. In Chicago maakte hij in 2004 de beroemde ‘Crown Fountain’. Voor deze fontein heeft Plensa duizend inwoners van Chicago gefilmd. Hun hoofden verschijnen op grote verticale schermen tegenover elkaar en spuwen water op het plein tussen hen in. De liefde voor de community spat letterlijk van dit kunstwerk af. Niet alleen door de beelden van de stadsgenoten, maar ook door de speelplek die er ontstaat. De kinderen die op hete dagen in het water spelen, vormen de link tussen het kunstwerk en de stad.
Do not touch, caress!
Voor veel dingen geldt: kijken doe je met je ogen. Zeker in musea! Jaume Plensa is het daar niet mee eens. ‘Kijken doe je ook met je hart, je handen, je vingers.’ Op bordjes bij zijn kunstwerken is dan ook te lezen ‘Do not touch, caress!’ Volgens hem helpt aanraking bij de connectie tussen mens en beeld en het gesprek dat ontstaat.
Taal
‘Is er een betere manier denkbaar om een cultuur weer te geven dan met een alfabet?’, vraagt Jaume Plensa zich af. Letters, woorden, taal en poëzie spelen een grote rol in zijn werk. Op het terras van het museumcafé staat het werk ‘The sounds of words’. Het bestaat uit twee transparante mensvormen van roestvrijstaal. In de holte van het hoofd en het lichaam hangen letters en tekens uit verschillende alfabetten als klepels van een klok. Ze klingelen lieflijk in de wind. “Een woord is een geluid dat bestaat zelfs als het niet wordt uitgesproken.” Doordat ze tegenover elkaar zijn gesitueerd, lijkt het alsof de beelden met elkaar in gesprek zijn. Plensa symboliseert hiermee de kracht van taal en hoe taal ons verbindt met elkaar.
New York, Tokyo, Leeuwarden
In een inspirerende TedTalk die doorlopend vertoond wordt in de cinema van het museum, vertelt Plensa hartstochtelijk over zijn projecten die op verschillende plekken op de wereld te zien zijn: Chicago, New York, Engeland, Tokyo, etc. Het liefst zou je meteen een wereldreis boeken. Wil je iets dichter bij huis nog meer van de beeldhouwer zien dan kun je naar Leeuwarden. Daar prijken naast het station twee van de iconische hoofden van Plensa, een jongen en een meisje met gesloten ogen. Om hen heen hangt een mistwolk, wat het beeld iets dromerigs geeft. ‘Voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes’, zegt Plensa over de fontein die hij speciaal ontwierp voor Leeuwarden toen de Friese stad in 2018 culturele hoofdstad van Europa was.