Het Stedelijk Museum Schiedam schenkt aandacht aan een bijzondere kunstvorm: de collage. Het genre werd uitgevonden door Pablo Picasso en sindsdien is er door vele kunstenaars naar hartelust mee gespeeld. De tentoonstelling 'Magische collages' is samengesteld door de Verbeke Foundation en toont een grote hoeveelheid inventiviteit van veelal Begische kunstenaars. Te zien tot en met 19 januari 2020!

magische_collages_paul_joosten.jpg
Bron: Verbeke Foundation
Paul Joostens - collage
magische_collages_paul_joosten.jpg

Speels

Een wand vol kunstwerken, dicht op elkaar gehangen alsof het één groot werk betreft. Dat is het eerste dat je ziet als je de zaal van ‘Magische collages’ binnenkomt. Zeker vijftig collages hangen lijst aan lijst. Ze verschillen in kleur, materiaal, formaat en onderwerp. In één oogopslag is duidelijk hoeveel er allemaal mogelijk is met dit speelse genre. 

magische_collages_medaille.jpg
Bron: Foundation Verbeke
Galgenius - 's Lands Glorie
magische_collages_medaille.jpg

Erelintje van friet

De tentoonstelling is samengesteld door Geert Verbeke en Carla Lens van de Verbeke Foundation. Voor het Stedelijk Museum Schiedam maakten zij een selectie die goed laat zien hoe divers het genre is. Je loopt van de satirische collages van Galgenius (waaronder een Belgisch erelintje van friet) naar de abstracte collages van Jo Delahaut (zie hieronder). Tussendoor kom je de meest wonderlijke dingen tegen: een vogel met het hoofd van Dalí, een onbegrijpelijke machine, een kluwen stoelpoten, kunstwerken van schroefjes, touwtjes, papiersnippers, eierschalen, etc. Bij 'Magische collages' is geen grens aan vindingrijkheid!

Verbeke Foundation

De Verbeke Foundation is een private kunstplek van kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Lens, geopend in 2007. De kern van de verzameling bestaat uit een imposante collectie van maar liefst 4500 twintigste-eeuwse collages. Daarnaast organiseert de foundation exposities en biedt residenties voor jonge kunstenaars. 

magische_collage_abstract.jpg
Bron: Foundation Verbeke
Jo Delahaut - collage
magische_collage_abstract.jpg

 

Deel dit artikel