De Britse kunstenaar Marianna Simnett maakt sprookjes voor de 21e eeuw in de vorm van unheimische films en installaties. Haar protagonisten zijn altijd vrouwen en het lichaam zijn staat altijd centraal. 'My broken animal' is Simnetts eerste Nederlandse solotentoonstelling en is tot en met 23 februari te zien in het Frans Hals Museum, locatie Hal.

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is. Deze week is dat 'My broken animal' van Marianna Simnett in het Frans Hals Museum!

simnett_botox.jpg
Bron: Marianna Simnett en Serpentine Galleries London
Marianna Simnett -  still uit The needle and the Larynx (2016)
simnett_botox.jpg

Lichaam en transformatie

Simnett (1986) richt zich in haar kunst op het veranderlijke lichaam. Ze onderzoekt de manieren waarop het kan transformeren en snijdt daarmee belangrijke thema’s aan zoals gender, leven en dood. Niet sporadisch zet ze haar eigen lijf in als proefkonijn, zoals bij de film ‘The needle and the Larynx’, waarbij ze botox in haar stembanden laat spuiten om een lagere stem te krijgen. Een procedure die daarvoor nog nooit uitgevoerd was bij een vrouw. De slow-motion beelden zijn even onprettig als hypnotiserend om naar te kijken en laten de kijker nadenken over de lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen.  
 

simnett_birdgame.jpg
Bron: Marianna Simnett, FVU, the Rotschild Foundation, Frans Hals Museum
Marianna Simnett - still uit The Bird game (2019)
simnett_birdgame.jpg

The Bird game

Naast oud werk is ook Simnetts nieuwe film ‘The Bird game’ te zien. In dit macabere sprookje wordt een groep kinderen door een pratende kraai een oud Engels landhuis ingelokt waar ze dodelijke spellen moeten spelen. De hoofdprijs? Nooit meer hoeven slapen. Simnett gebruikt ouderwetse sprookjeselementen om een zeer actueel probleem te belichten: gameverslaving bij kinderen en jongeren. De belofte om non-stop te kunnen spelen zonder onderbrekeing zal voor veel pathologische gamers als een gouden deal klinken. Maar met welke consequenties? Obsessief gamen is een relatief nieuwe verslaving waar nog weinig onderzoeksresultaten zijn over de gevolgen op lange termijn. Wel zijn er klinieken gespecialiseerd in gameverslaving. Simnett maakte 'Bird game' in opdracht van psychiatrische instelling voor kinderen. Wellicht dat het gruwelijke lot van de personages als waarschuwing kan dienen. 

simnett_faintwithlight.jpg
Bron: Marianna Simnett // Foto: Anders Sune Berg
Marianna Simnett - Faint with light (2016)
simnett_faintwithlight.jpg

Bewusteloos

Ook in 'Faint with light' gaat Simnett extreem ver in het gebruik van haar eigen lichaam. Heftig onregelmatig ademhalen gaat gepaard met felle lichtflitsen in een verder volledig verduisterde ruimte. Wat je hoort is een opname van Simnett die zichzelf laat flauwvallen door middel van hyperventilatie. Ook hier balanceer je als kijker op de dunne grens tussen fascinatie en ongemak. Je hoort letterlijk hoe de kunstenaar met een dierlijke kreun knock-out gaat door haar eigen toedoen. Meteen word je je bewust van je eigen ademhaling, die ons in leven houdt en tegelijkertijd extreem kwetsbaar is. 

Deel dit artikel