Kunstenaar Neo Matloga laat de bezoekers van het Fries Museum kennis maken met de liefde, intimiteit en het gezinsleven in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Zijn grote zwart-wit collages toont een wereld die volgens Matloga te weinig te zien is in musea. Neo to love is te zien tot en met 18 augustus 2019.

Beeldvorming

We zijn allemaal bekend met de interieurs van westerse huizen, al was het maar door de vele Amerikaanse series, zoals Friends en Modern Family. Deze series bieden ons uitgebreide inkijkjes in het dagelijkse leven van westerse mensen. Maar waar zijn de huiselijke taferelen van andere groepen? Waarom zien we nooit huiselijke beelden van bijvoorbeeld zwarte families? Met deze vragen ging Neo Matloga aan de slag. 

neo_matloga_melkpak.jpg
Bron: Neo Matloga
Neo Matloga - Bina le nna (2019)
neo_matloga_melkpak.jpg

'Gewoon' een verliefd stelletje

Zowel op tv als in musea zag Matloga zwarte mensen altijd afgebeeld als activist, geweldpleger of onderdrukte, maar nooit gewoon als mens. In zijn kunstwerken laat hij de toeschouwers ‘gewone’ taferelen zien: een verliefd stelletje, een nonchalante conversatie, een groepje dansende vrienden. Dit maakt zijn werk echter niet vrijblijvend. Zijn werk benadrukt juist hoe overheersend de westerse beeldvorming nog altijd is en hoezeer dit exotisme in stand houdt.

neo_matloga_stel.jpg
Bron: Neo Matloga
Neo Matloga - Madam le sir (2019)
neo_matloga_stel.jpg

Werkwijze

Matloga werkt intuïtief. ‘I let the painting tell me what to do’. Hij gebruikt verschillende materialen en technieken, waarvan het assembleren de meest opvallende is. Zijn figuren zijn opgebouwd uit geschilderde delen en uitgeknipte en gescheurde foto’s, waarvan veel afkomstig zijn uit het ZAM. Dit tijdschrift was het eerste blad dat alle huidskleuren en verschijningsvormen van de mensheid liet zien. Matloga kiest voor voor zwart-wit omdat het zo rijk is aan connotaties (politiek, bijbels, raciaal) en vanwege de kunstmatigheid ervan: ‘De echte wereld komt tot ons in kleur. Komt iets niet tot ons in kleur dan is het niet de echte wereld. Het is een andere wereld: mijn wereld.’

neo_matloga_atelier.jpg
Bron: Sije Kingsma
Still uit film over Matloga
neo_matloga_atelier.jpg

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Dit jaar was Matloga één van de drie genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Hij werd voorgedragen door kunstverzamelaar Rattan Chadha, die hem prees vanwege de ondoorgrondelijheid van zijn werk. De prijs werd uiteindelijk in de wacht gesleep door Funda Gül Özcan. 

Deel dit artikel