We leven in een maatschappij waarin we altijd aan staan. Dat stelt fotograaf Martijn van de Griendt. Hij maakte de fotoserie ‘ON/OFF’ voor de jaarlijkse tentoonstelling Document Nederland van het Rijksmuseum waarin hij laat zien hoe we als Nederlanders in onze eigen Truman Show leven. Te zien tot en met 19 januari 2020.

blockquote
Ik zag een wereld waarin we permanent 'aan' staan.
Martijn van de Griendt

ON/OFF

Onze smartphones zorgen ervoor dat we altijd bereikbaar zijn en dat we voortdurend bewust zijn van cameramomenten. We willen zoveel mogelijk van ons leven vastleggen en moeten daarom altijd alert en camerawaardig zijn. 'Ik zag een wereld waarin we permanent 'aan' staan. We maken oneindig veel beelden van onszelf, zijn bezig met hoe andere ons zouden kunnen zien.' In ON/OFF wisselt Martijn van de Griendt (1970) deze alerte staat van zijn af met onbewaakte momenten waarin mensen juist ‘uit’ staan of daar een poging toe doen. Hij schuwt hierbij de ironie niet. Zo is er een foto te zien van een jongen die zijn appjes checkt in een massagestoel. Is hij ontspannen of juist niet? Staat hij uit of aan? En hoe zit dat met de bezoekers van het Happinez-festival? Hoeveel ‘mindfulness’ gaan ze daar vinden? Van de Griendt legt niets uit, maar laat je nadenken over invloed van de smartphone op de samenleving en je eigen gedrag daarin. Hoe aan/uit sta je eigenlijk zelf? 

document_nl_rembrandt
Bron: Martijn van de Griendt
Martijn van de Griend - Poseren voor de nachtwacht 
document_nl_rembrandt

Document Nederland

Sinds 1975 organiseert het Rijksmuseum de terugkerende tentoonstelling Document Nederland. Elk jaar wordt een Nederlandse fotograaf gevraagd zich te buigen over een actueel maatschappelijk onderwerp en in beeld te brengen. De opdracht werd eerder vervuld door Hans Aarsman (1984), Henk Wildschut (2013) en Anoek Steketee (2017). Sinds tien jaar wordt ook Document Nederland Junior georganiseerd voor middelbare scholieren. 

U bevindt zich hier

Als aanvulling op de tentoonstelling maakte Van de Griendt het fotoboek U bevindt zich hier. Verschillende schrijvers reageren hierin op de fotoserie en vormen zo een verdieping op de thematiek. Zo schrijft Arnon Grunberg: ‘Hoe meer wij ons best doen ons te onderscheiden, hoe minder wij onszelf zijn, wat dat laatste ook moge betekenen.’ Deze en andere citaten uit het boek zijn te lezen op de muren in de Philipsvleugel van het Rijks, waar de expo te zien is. 

Deel dit artikel