In Kunsthal KAdE hangen de prachtig gedetailleerde stadsgezichten (vedute) van de in Amersfoort geboren Caspar van Wittel of, zoals hij in Italië heette, Gaspare Vanvitelli. Van Wittel schilderde beroemde pleinen als Piazza Navona en Piazza del Popolo, altijd vanaf een hoog standpunt en altijd met mooi weer. Als toevoeging op de tentoonstelling over Maestro van Wittel, laat Museum Flehite zien welke manieren er nog meer zijn om stadsgezichten te verbeelden aan de hand van het werk van acht hedendaagse kunstenaars. Iwan Baan, Stefan Bleekrode, Frank Halmans, Carlijn Kingma, Uwe Poth, Frank van der Salm, Rob Voerman en Hans Wilschut nemen je mee op een zinderende stedentrip. En je hoeft er alleen maar voor naar Amersfoort!

Liefde voor de stad

Gigantische foto's van het drukbevolkte São Paulo, sculpturen van futuristische fantasiesteden, een onwaarschijnlijk gedetailleerde tekening van eht iconische Manhattan, maar ook lieflijke olieverfschilderijen van Hollandse en Italiaanse stadjes. Museum Flehite laat met de tentoonstelling Stadsbeelden zien op hoeveel manieren er naar de stad gekeken kan worden. De kunstenaars verbeelden op zeer uiteenlopende wijze hun fascinatie en liefde voor steden. Die beslaat specifieke steden, de stad als leefgebied, architectuur of een combinatie hiervan. 

stadsbeelden_rob_voerman.jpg
Bron: Rob Voerman
Rob Voerman - Unité (2014)
stadsbeelden_rob_voerman.jpg

Stedentrip

Op het eerste gezicht is het een vertrouwd beeld: een gedetailleerde schets van de Amsterdamse grachten in de kenmerkende halve cirkels. Maar wat doet die Dom daar? Die hoort daar niet. Die hoort in Utrecht. Stefan Bleekroode (1986) tekent stadsgezichten waarbij hij meerdere steden combineert, waardoor er een vervreemdende mix van realiteit en fantasie ontstaat. We herkennen de steden op de foto’s, maar toch bestaan ze niet. 

stadsbeelden_stad_in_nederland.jpg
Bron: Stefan Bleekrode
Stefan Bleekrode - Stad in Nederland (2015)
stadsbeelden_stad_in_nederland.jpg

Stedelijke snoepwinkel

Indrukwekkend zijn de monumentale foto’s van Hans Wilschut (1966). Zijn urbane stillevens zijn aantrekkelijk voor het oog door de veelheid aan kleur en vorm. Maar toch bekruipt je ook iets benauwends. Waar is de uitgang van deze stedelijke snoepwinkel? Waar is de horizon? Waar is de lucht? Wilschut zoekt in zijn werk naar het spanningsveld tussen de architectonische en de sociale ruimte. Hierbij komen thema’s als globalisering, migratie, urbanisatie en wereldeconomie aan bod. 
Meer werk van Wilschut is te zien in Kunsthal KAdE. Speciaal voor de tentoonstelling rond Maestro van Wittel werd hij gevraagd om de plekken die Caspar van Wittel veelvuldig schilderde te fotograferen vanuit het typerende hoge standpunt. 

De tentoonstelling Stadsbeelden is nog te zien tot en met 19 mei 2019. Museum Flehite organiseert ook rondleidingen waarbij de kunstenaars zelf je door hun urbane wereld gidsen. Meer informatie hierover vind je op de website van het museum. Vergeet ook vooral niet je bezoek aan Stadsbeelden te combineren met een bezoek Kunsthal KAdE om het indrukwekkende stadsgezichten van Caspar van Wittel te bewonderen! 

Deel dit artikel