Sappige hamburgers, vette frietjes met een dikke klodder mayonaise, een perfect gebakken ei. De hyperrealistische schilderijen van Tjalf Sparnaay zijn om te watertanden. De tentoonstelling ‘Delicious Paintings’ is tot en met 19 januari 2020 in Museum Jan van der Togt! 

tjalf_sparnaay_salade.jpg
Bron: Collectie kunstenaar
Tjalf Sparnaay - Grote kom sla (2001)
tjalf_sparnaay_salade.jpg

Megarealisme

Als je naar een schilderij van van Tjalf Sparnaay kijkt, is het moeilijk om te geloven dat het niet om een foto gaat. Maar als je dichterbij kijkt, zie je dat het heel vakkundig geschilderd is. Sparnaay noemt zijn werk ‘megarealisme’. Hij blaast de alledaagse objecten op tot gigantische proporties, waardoor alle details nog beter zichtbaar zijn. “Mijn schilderijen zijn bedoeld om de kijker in staat te stellen de realiteit opnieuw te ervaren, opnieuw de essentie te laten ontdekken van het voorwerp dat zo alledaags is geworden.” 

tjalf_sparnaay_bijhamburger.jpg
Bron: Collectie Ferdi Hetterschijt Vinkeveen
Tjalf Sparnaay - Bakje patat (1999)
tjalf_sparnaay_bijhamburger.jpg

Hedendaagse stillevens

Met zijn hedendaagse stillevens borduurt Sparnaay voort op de stillevens uit de zeventiende eeuw. Denk bijvoorbeeld aan 'Stilleven met asperges' van Adriaen Coorte of het 'Stilleven met zoutvat' van Pieter Claesz. Ook bij Sparnaay duikt het zoutvat meermaals op, maar dan in een Amerikaanse setting, vergezeld door hamburgers, cola en ketchup. Met de grote omvang van de werken en de imposante gouden en zilveren lijsten verwijst Sparnaay naar die zeventiende-eeuwse tijd. 

tjalf_sparnaay_ei.jpg
Bron: Privécollectie
Tjalf Sparnaay - Iconic Egg (2018)
tjalf_sparnaay_ei.jpg


'Signature dish' 

Sparnaays meest iconische onderwerp is het gebakken ei. Zijn eerste ei schilderde hij in 1997, toen hij nog geen idee had dat het zijn 'signature dish' zou worden. "Ik had gewoon iets geschilderd dat in me opkwam", schrijft hij op zijn website. In Museum Jan van der Togt hangen meerdere versies van het gebakken ei, waarvan één op een gouden achtergrond. Hierdoor krijgt het schilderij nog meer iconische waarde, bijna alsof het een religieus is. 

tjalf_sparnaay_bananen.jpg
Bron: Privécollectie
Tjalf Sparnaay - Bananen in plastic (2001)
tjalf_sparnaay_bananen.jpg

Deel dit artikel