Rattan Chadha (1949, Delhi), oprichter van modehuis Mexx en Nederlands bekendste kunstverzamelaar, stuurde zijn modeontwerpers voor inspiratie naar musea en galeries, zodat ze op nieuwe, conceptuele ideeën zouden komen. Met de tentoonstelling ‘Trouble in Paradise’ in de Kunsthal, waar zeventig schilderijen, sculpturen en installaties uit zijn privéverzameling van negenhonderd werken (!) te zien zijn, hoopt hij hetzelfde te kunnen doen voor de bezoekers. 

In Nu te zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Daarnaast tipt de webredactie ook elke week een tentoonstelling. Deze week is dat 'Trouble in Paradise'  in Kunsthal Rotterdam. 

blockquote
Mijn uitgangspunt: is het echt nieuw? Is het echt anders? Een echt fris idee?
Rattan Chadha

Sad soul 

Op het eerste gezicht is ‘Trouble in Paradise’ een bonte verzameling waarin geen duidelijke lijn lijkt te zitten. Toch is die er wel. De werken zijn verdeeld in drie categorieën die de ontwikkeling van Chadha’s smaak laat zien. ‘Soul searching’ is het eerste deel en toont schilderijen en sculpturen die de menselijke emotie belichten. Een sleutelwerk hierbij is het schilderij ‘Sad Romy’ (2008) van Marlene Dumas. Het portret van Romy Schneider ademt enkel verdriet en leegte in plaats van de trots en zelfverzekerdheid die je zou verwachten bij een wereldberoemde actrice. Chadha weet als geen ander dat zaken als geld, roem en succes geen enkele garantie zijn voor geluk. De melancholische werken uit het begin van de verzameling weerspiegelen de leegte die Chadha zelf ervaarde. “Als ik een boek over mezelf moest schrijven dan gaf ik het als titel: 'De ongelukkigste man'', vertelt hij in een interview met de Volkskrant in 2016. Dat moet wellicht met een korreltje zout worden genomen. Uit het interview met de schatrijke zakenman blijkt namelijk ook dat hij elke dag plezier heeft in zijn werk, nooit met pensioen wil en alles doet vanuit een grote passie (Zijn lievelingswoord is ‘crazy’, omdat hij vindt dat je altijd ergens ‘crazy about’ moet zijn). Maar tevreden is hij nooit. “[…] ik ben rusteloos. Ik wil altijd meer. Niet alleen voor mezelf: ik wil iedereen hogerop tillen, verheffen, onderwijzen.”

rattan_chadha_dumas.jpg
Bron: Collection Rattan Chadha
Marlene Dumas - Sad Romy
rattan_chadha_dumas.jpg

Delicious confusion

Waar het eerste deel van de tentoonstelling de innerlijke ‘trouble in paradise’ van de mens representeert, gaat deel twee, ‘Delicious confusion’, over de worsteling van de mens met de ander. De werken zijn geëngageerder. Vooral de consumptiemaatschappij moet het ontgelden. Op het zeven meter lange wandtapijt ‘The Walthamstow Tapestry' (2009) van Grayson Perry wordt de menselijke levensloop gevisualiseerd aan de hand van bekende merken als IKEA, Marks&Spencer en Louis Vuitton. Van geboorte tot dood wordt er geconsumeerd. 

Forever Young

Chadha’s smaak richt zich steeds meer op kunstenaars die buiten de lijntjes kleuren, die durven te provoceren en te vernieuwen. In het laatste deel ‘Forever Young’ laat de verzamelaar zich bij zijn aankopen voornamelijk leiden door avontuur. “Mijn uitgangspunt: is het echt nieuw? Is het echt anders? Een echt fris idee?” De focus verlegt zich dan ook naar jonge kunstenaars en aanstormend talent, zoals Funda Gül Özcan (genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs) en Rafaël Rozendaal. Inhoudelijk gaat het steeds meer over de mens versus de technologie, over virtualiteit tegenover realiteit. Nieuwe technische ontwikkelingen, zoals ‘virtual reality’, ‘artificial intelligence’ en algoritmen brengen nieuwe vragen met zich mee. Een nieuwe generatie kunstenaars onderzoekt die vragen door middel van abstracte, conceptuele kunst. Zo gaat Rozendaals werk voornamelijk over het internet. Hij maakt generatieve beelden die zo geprogrammeerd zijn dat ze oneindig veranderen. Speciaal voor de tentoonstelling maakte hij het werk ‘Random Fear (with Mirrors)' (2019). De installatie bestaat uit veranderende rechthoekige kleurvakken op een groot scherm, die transformeren naar chaos doordat ze reflecteren op een vloer vol gebroken spiegels. 

‘Trouble in Paradise’ is een interessante selectie hedendaagse kunstwerken die veel zegt over de ontwikkelingen van mens en maatschappij in de 21e eeuw. Maar tussen de regels door vertelt het ook het verhaal van een man die alles heeft in het leven en toch blijft zoeken. Naar reflectie, naar betekenis en naar passie bij anderen. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 26 mei 2019 in de Kunsthal Rotterdam. 
 

Deel dit artikel