In 2018 maakte Willem Kolvoort zijn 500e zeefdruk voor poppodium Vera in Groningen. Zijn kleurrijke posters zijn in de loop der jaren een fenomeen geworden. Hoog tijd voor een tentoonstelling dus! En welke locatie leent zich daar beter voor dan het Groninger Museum? Te zien tot en met 7 juni 2020.

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

poster_noahwhale.jpg
Bron: Willem Kolvoort
Willem Kolvoort - Noah and the Whale (2009)
poster_noahwhale.jpg

Dieren

Voor elke band die bij Vera komt optreden wordt een unieke poster gemaakt. Willem Kolvoort (1965) is al meer dan dertig jaar betrokken bij deze creatieve tak van het poppodium. Zijn zeefdrukken zijn te herkennen aan hun vrolijke kinderlijkheid, felle kleuren en de dieren die altijd wel een manier vinden om op de poster terecht te komen. Het werk van Kolvoort prijkt bij zowel artiesten als diens fans op slaapkamermuren en Facebook-walls.

posters_kameleon.jpg
Bron: Willem Kolvoort
Willem Kolvoort - Deerhunter (2007)
posters_kameleon.jpg

Posters voor Vera

Op eigen initiatief bundelde Kolvoort zijn werk in 30 jaar Vera posters. Dit boek biedt een totaaloverzicht van Kolvoorts werk met teksten van popjournalist Peter van der Heide en schrijver Bill Mensema. Museumdirecteur Andreas Blühm vond dit een geschikte gelegenheid om ook een tentoonstelling van Kolvoorts posters samen te stellen. De ontwerper koos zelf 36 posters, die nu te zien zijn in het ovalen hart van het Groninger Museum.

posters_mikekrol.jpg
Bron: Willem Kolvoort
Willem Kolvoort - Tangarine (2017)
posters_mikekrol.jpg

Deel dit artikel