Museum Rijswijk toont de duo-tentoonstelling van de kleurrijke kunstenaars Preta Wolzak en Bas Kosters. Beiden proberen humor en schoonheid toe te voegen aan misère. De één focust zich op wereldse misstanden en de ander richt zich op zijn innerlijk verdriet. Je zou het misschien niet verwachten, maar dit resulteert in een verzameling uitbundige vrolijkheid die het hele museum beslaat. Wolzak en Kosters weten overal een feest van te maken!

blockquote
Ik wil overal een strik omheen.
Preta Wolzak

In Nu te zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Daarnaast tipt de webredactie ook elke week een tentoonstelling. Deze week is dat Serious international business, een duo-tentoonstelling van Preta Wolzak en Bas Kosters in Museum Rijswijk. 

Preta Wolzak

Wolzak maakt grote figuratieve tekeningen waar ze overheen borduurt. Haar werken ogen speels en zelfs lieflijk. Maar niets is minder waar. In haar werken uit ze haar irritatie over de omstandigheden in de wereld. Haar serie Arctic Charades toont ijslandschappen waar acrobaten en andere circusartiesten capriolen uithalen. Hiermee becommentarieert ze het toerisme dat van elk stukje natuur en ongerept gebied een attractiepark maakt. "Ik vind dat er plekken op de wereld moeten zijn die vrij zijn van alle slechte daden van de mens." Verbijsterd is Wolzak bijvoorbeeld over rijke mensen die gaan paintballen op de zuidpool. Alsof de klimaatproblematiek niet alleen genegeerd wordt, maar recht in het gezicht wordt uitgelachen. Dansen op de vulkaan 2.0.

wolzak_kosters_acrobaat.jpg
Preta Wolzak - Arctic Charade "Crevasse" (2018)
wolzak_kosters_acrobaat.jpg

Beta Angels

Een ander ding waar Wolzak zich druk om maakt zijn "vergeten" vrouwen. Vrouwen die van groot belang zijn geweest voor bijvoorbeeld de wetenschap, maar daar nooit credits voor gekregen hebben. Zo toont ze in haar werk Beta Angels ruimtevaartwetenschapper Hibah Rahmani, computerwetenschapper Annie Easly, de "queen of carbon science" Mildred Dresselhaus, admiraal Grace Hopper en wiskundige Evelyn Boyd Granville. Over Annie Easly is in 2016 de film Hidden Figures uitgekomen, waarin ditzelfde probleem aan de kaak wordt gesteld. De monden van de vrouwen zijn in het werk van Wolzak gesluierd om te benadrukken dat deze vrouwen bewust onzichtbaar zijn gehouden. 

wolzak_kosters_betaangels.jpg
Petra Wolzak - Beta Angels
wolzak_kosters_betaangels.jpg

Tranen zijn de glitters van het leven

Bas Kosters is minder geëngageerd dan Wolzak, maar zijn werk sluit wel volledig aan bij de feestelijke 'strik-om-alles-mentaliteit'. Kosters is vooral bekend van zijn uitbundige kleding, maar maakt ook beeldende kunst, waaronder wankleden en poppen. Zijn verzameling barbapapa's zijn al bij meerdere tentoonstellingen opgedoken. In Museum Rijswijk steken ze prachtig af tegen de statige herenkamer van het Tollenshuis. Ook zijn serie Tranen zijn de glitters van het leven is te zien. Kosters pleit met deze serie om emoties die we als vervelend beschouwen, zoals verdriet, te omarmen. "Ze maken het leven rijker." Ook hier wordt weer naar de vrolijkheid gezocht. 

Feest

In elke kamer word je weer verrast door de creativiteit van dit duo en hun talent om alles blijmoedig te laten zijn. Wolzak en Kosters hebben elkaar gevonden in de drang om van alles een feest te maken. Dat betekent niet dat ze de serieuze zaken in het leven negeren. In tegendeel, ze gaan ze juist te lijf. Met vrolijkheid als wapen. 

Serious international business van Wolzak & Kosters is nog tot en met 31 maart te zien in Museum Rijswijk. 

Deel dit artikel