Herhalingen en patronen worden al eeuwenlang gebruikt in de kunst. Deze kuntenaars werden er wereldberoemd mee! 

herhaling---escher.jpg
M.C. Escher
herhaling---escher.jpg

Vlakvullingen

De koning van de patronen is natuurlijk M.C. Escher. Als geen ander speelde hij het spel van herhaling tot op het wiskundige af. Regelmatige vlakvullingen noemde hij zijn tekeningen met dieren die precies in elkaar passen. Inspiratie voor deze werken waren de islamitische kunstwerken die hij in het Alhambra zag.

herhaling---klimt.jpg
Bron: Wikipedia
Gustav Klimt, De levensboom, 1910
herhaling---klimt.jpg

Patroonpret

Patronen te over in dit werk van Gustav Klimt! De takken van de bomen krullen op dezelfde manier en ook de kleding heeft zijn eigen patroon. Klimt was gek op dit soort decoratieve herhalingen, die hij afkeek van de Griekse, Byzantijnse en Egyptische kunst. 

herhaling---warhol.jpg
Bron: Wikipedia
Andy Warhol, Campbell's Soup Cans, 1962
herhaling---warhol.jpg

Vermenigvuldiging

 Andy Warhol werd de pionier van de pop-art door bestaande beelden te vermenigvuldigen, zoals de soepblikken van Campbell's, dollarbiljetten of bewerkte foto's van beroemdheden. 

herhaling---hirst.jpg
Bron: Wikipedia
Damian Hirst voor zijn werk
herhaling---hirst.jpg

Stippenteller

'I think you get meaning through repetition', aldus Damien Hirst (1965). We kennen hem onder andere van zijn provocerende werken als de diamanten schedel en de haai in de tank, maar ook zijn stippenschilderijen zijn onlosmakelijk met de kunstenaar verbonden. Hij maakte er meer dan 1000! 

herhaling---kusama.jpg
Bron: Wikipedia
Yayoi Kusama, The Spirits of the Pumpkins Descended into the Heavens
herhaling---kusama.jpg

Oneindige herhaling

Wie ook van stippen houdt is Yayoi Kusama (1929), De 'polkadotprinses', zoals ze zichzelf noemt, doet werkelijk alles met stippen. Deze herhaling versterkt ze nog eens extra in haar infinity rooms, ruimtes met overal spiegels, waardoor de stippen tot in het oneindige worden herhaald. 

herhaling---riley.jpg
Bridget Riley, Blaze 1, 1962
herhaling---riley.jpg

Optische illusie

Een spiraal van streepjes, steeds kleiner en kleiner. Door de herhaling lijkt het alsof dit schilderij van de Britse kunstenaar Bridget Riley (1931) beweegt. Daarom wordt deze stroming ook wel op art genoemd. Optical art. 

Deel dit artikel