Het fundament van moderne kunst. Daarover gaat de tentoonstelling Picasso & Matisse. Beauty is a Line in Rijksmuseum Twenthe. Te zien tot en met 13 september 2020!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Wekelijks te zien op vrijdagavond om 22.10 uur op NPO 2!

picasso_landschap.jpg
Bron: Collectie Stedelijk Museum Schiedam // Pictoright Amsterdam 2019
Jan Sluijters - Larens landschap met oktoberzon (1910)
picasso_landschap.jpg

‘De lijn’, antwoordt Thijs de Raedt op de vraag wat het belangrijkste gereedschap is van een moderne kunstenaar. ‘De lijn was altijd al belangrijk’, vervolgt de conservator van Rijksmuseum Twenthe in Enschede. ‘Bijvoorbeeld in de renaissance om schilderijen perspectief te geven. Maar na 1900 hoefde kunst geen venster op de werkelijkheid meer te zijn. Het draaide steeds meer om vorm en innerlijke expressie. De lijn werd hét middel om expressie te geven aan deze nieuwe kunst die de natuur overstijgt.’

picasso_matisse.jpg
Bron: Succession Henri Matisse // Pictoright Amsterdam 2019
Henri Matisse - Het paard, de ruiter en de clown (1947)
picasso_matisse.jpg

Meesters van het lijnenspel

In de tentoonstelling 'Picasso & Matisse. Beauty is a Line' staan de sierlijke lijnen, expressieve strepen en het grafische werk van Henri Matisse en Pablo Picasso centraal. Daarnaast zijn er verrassende schilderijen te zien van kunstenaars als Toorop, Kirchner en Van Heemskerck. ‘Matisse wilde de natuur niet slaafs kopiëren, maar interpreteren’, legt De Raedt uit. ‘Zo wilde hij de elegantie en charme van een vrouwenlichaam laten zien, maar ook de betekenis van dat lichaam uitdrukken in essentiële lijnen.

Ook Picasso wilde de essentiële lijnen van een vorm in kunst vangen. Bijvoorbeeld in zijn serie van elf litho’s van een stier, waarbij elk werk een abstractere en meer simplistische versie van het dier voorstelt. De laatste litho bestaat uit enkele lijnen, maar de stier is nog steeds herkenbaar'.

picasso_jacoba.jpg
Bron: Collectie Kunstmuseum Den Haag
Jacoba van Heemskerck - Compositie (1914)
picasso_jacoba.jpg

Deel dit artikel