Het Stedelijk Museum Schiedam onderzoekt de stand van de Nederlandse realistische schilderkunst. Kunstenaars als Paul de Reus, Erik Suidman en Maria Roosen laten ons met andere ogen kijken naar de werkelijkheid. Te zien tot en met 4 oktober!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 3 juli om 21:15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

realisme-nu---nico-heilijgers.jpg
Nico Heilijgers - Que Calor! (2012)
realisme-nu---nico-heilijgers.jpg

Springlevend

Toen in de 19e eeuw het realisme zijn intrede deed en kunstenaars de rauwe werkelijkheid gingen schilderen, vond men het helemaal niks. De realiteit was toch niet mooi? Wie wilde daar nou voor zijn plezier naar kijken? Het realisme was een reactie op de romantiek, waarin juist een geïdealiseerde wereld te zien was met theatrale natuur en heftige gevoelens. Deze nieuwe, maatschappelijke kunststroming hakte daar grof op in en daar was niet iedereen van gediend. Nu, 150 jaar later, is het revolutionaire er wel af. Wat betekent de kunststroming anno 2020? Aan de hand van verschillende themazalen onderzoekt het Stedelijk Museum Schiedam de betekenis en kracht van het hedendaagse realisme.

realisme-nu---esiri-erherienne-essi.jpg
Esiri Esherienne-Essi (Anaborhi (threading) (2015)
realisme-nu---esiri-erherienne-essi.jpg

Realistisch vs. abstract

Je zou het misschien niet verwachten, maar er is heel wat abstract werk te zien bij 'Realisme nu'. De tentoonstelling laat realistische en abstracte kunst met elkaar in dialoog gaan door ze letterlijik naast elkaar te hangen. Zo hangt het schilderij van een ouder echtpaar op een bankje van Nico Heilijgers naast een geel vierkant van Daan van Golden. En het geometrische werk van Jan Schoonhoven vergezelt een realistisch werk met spelende kinderen. De bezoekers kunnen zelf op zoek naar de overeenkomsten en verschillen. 

realisme-nu---koen-vermeule.jpg
Jan Muskee - Tweede bedrijf (de trap) (2017)
realisme-nu---koen-vermeule.jpg

Deel dit artikel