Is het een duel of duet? Een omarming of een botsing? In de tentoonstelling 'Rendez-Vous' in Museum Voorlinden draait het om de ontmoeting. En niet alleen tussen de kunstwerken en kunstenaars, maar ook tussen de kijker en de kunstwerken. De tentoonstelling is te zien tot en met 25 oktober 2020.

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 17 juli 2020 om 22.00 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.

Een spektakel voor je zintuigen

Museum Voorlinden zat door de corona-crisis met een gat in de programmering en vangt dat briljant op door gloednieuwe aankopen te combineren met oude publieksfavorieten. In een tijd waarin we geleerd hebben om afstand te houden en zo min mogelijk mensen te ontmoeten, nodigt deze tentoonstelling de bezoekers juist uit om in elke zaal een nieuwe ontmoeting aan te gaan met een kunstwerk. Door te zien, te luisteren of te ruiken. 

Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage, laat zich meevoeren met de melancholische neon-boodschap van Tracey Emin via de klaagzang uit de naaimachines van William Kentridge tot de brommende vazen van Oliver Beer. 

Gestolde feestelijkheid

Grote blokken in verschillende kleuren stralen je tegemoet. De werken van kunstenaar Lara Favaretto zijn helemaal opgebouwd uit geplette confetti. Beetje bij beetje “brokkelen” ze af waar je bijstaat. Tot er uiteindelijk een hoopje confetti overblijft. Voor Cathelijne Broers staan ze symbool voor deze tijd waarin feestjes en partijen in een soort gestolde feestelijkheid moesten plaatsvinden. Wat mooi aansluit bij het werk van Jeff Wall dat ook in de zaal hangt. De kleuren, maar ook de gestolde feestelijkheid. Cathelijne merkt de link op met kunstenaars als Seurat en Matisse. 

blockquote
Dit kunstwerk werd gewoon aangeleverd als een gigantisch bouwpakket. 4000 kilo confetti!
Cathelijne Broers over het werk van Lara Favaretto in Museum Voorlinden

Tijdelijke monumenten

De Italiaanse Favaretto staat bekend om haar "momentary monuments", waarmee ze de aandacht vestigt op de zinloosheid en vergankelijkheid van monumenten. Zo bouwde ze in 2009 in Trento (Italië) een muur van zandzakken rondom een standbeeld uit 1896 van Dante Alighieri. Favaretto’s ideeën passen verrassend goed in een tijd waarin standbeelden van historische figuren beklad of neergehaald worden en de discussie die rondom deze beelden in onze publieke ruimte speelt.

Deel dit artikel