Er zijn al honderdduizenden tickets verkocht voor de Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum. Voor wie geen kaartje heeft weten te bemachtigen: Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht, neemt je in Nu te Zien! mee tijdens zijn bezoek aan de expositie.

Nu te Zien! vanuit het Rijksmuseum zie je op dinsdag 14 maart 2023 om 21.45 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk de uitzending terug via NPO Start

Wanneer is de tentoonstelling ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum?

Johannes Vermeer is de meester van de stilte en het licht, die tot op de dag van vandaag weet te ontroeren. Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert van 10 februari tot 4 juni 2023 een tentoonstelling over deze 17de-eeuwse Delftse kunstenaar.

Hoeveel Vermeer schilderijen zijn er te zien?

De tentoonstelling biedt het grootste overzicht ooit van de werken van Johannes Vermeer. In het Rijksmuseum zijn in totaal 28 schilderijen van de meester te zien. Om meer inzicht te krijgen in Vermeers werk, wordt in de populaire expositie het leven, het geloof, de ambities en de omgeving van de kunstenaar belicht. 

Vermeer-Rijksmuseum-Vrouw-met-parelsnoer.jpg
Vrouw met parelsnoer, Johannes Vermeer, ca. 1662–64, Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie, Berlijn
Vermeer-Rijksmuseum-Vrouw-met-parelsnoer.jpg

Waar komen de Vermeer schilderijen vandaan?

Van de The Frick Collection in New York tot het Louvre in Parijs. De schilderijen van Vermeer in het Rijksmuseum zijn afkomstig uit musea en privécollecties van over de hele wereld, uit zeven landen om precies te zijn. Zeven van de schilderijen zijn nog nooit eerder voor het Nederlandse publiek te zien geweest. 

Vermeer tickets Rijksmuseum 

Dat de tentoonstelling populair is, blijkt wel aan het tempo waarin de kaarten waren uitverkocht. Nog voor de tentoonstelling opende waren er al 200.000 kaartjes verkocht en op de tweede dag waren de tickets helemaal uitverkocht. Het Rijksmuseum voegde in januari en begin maart extra tijdsloten in de avond toe om aan de grote vraag tegemoet te komen. 

Rijkmuseum-Vermeer-Het-glas-wijn.jpg
Het glas wijn, Johannes Vermeer, ca. 1659–61, Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie, Berlijn
Rijkmuseum-Vermeer-Het-glas-wijn.jpg

Wanneer Nu te Zien! bij Vermeer tentoonstelling te zien?

Heb jij geen kaartjes kunnen scoren en ben je toch benieuwd naar de tentoonstelling? Kijk op dinsdag 14 maart 2023 naar Nu te Zien! vanuit het Rijkmuseum om 21.45 uur bij AVROTROS op NPO 2. Museumdirecteur Bart Rutten neemt je mee door de tentoonstelling. 

Deel dit artikel