Het is een belangrijk actueel onderwerp: diversiteit. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht kijken hedendaagse kunstenaars als Raquel van Haver en Kerry James Marshall met een persoonlijke blik terug op hoe de koloniale geschiedenis hen en de wereld om hen heen gevormd heeft. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester bekijkt hun onderzoek naar identiteit in verschillende media als schilderkunst, sculpturen of videokunst. De tentoonstelling SAY IT LOUD is te zien tot en met 18 april 2021!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 30 oktober 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Zwarte trots

'Say it loud! I'm black and I'm proud!' Dit nummer van soul-legende James Brown kwam vier maanden na de moord op Martin Luther King uit en was het eerste nummer in de geschiedenis van een zwarte artiest dat doordrenkt was van trots in plaats van pijn en verdriet. Die trots is ook voelbaar bij de tentoonstelling SAY IT LOUD in Het Bonnefanten. De deelnemende kunstenaars verbinden hun persoonlijke ervaringen met grotere gebeurtenissen en processen, zoals slavernij, institutioneel racisme en seksisme, en beeldvorming. Het resultaat is een verzameling krachtige werken die de bezoeker aan het denken zet. 

Kleur bekennen

SAY IT LOUD is onderdeel van Musea Bekennen Kleur, een nieuw platform waarin musea in gesprek gaan over diversiteit en inclusie binnen de museale sector. Al meer dan 25 vooraanstaande musea zijn aangesloten bij het initiatief. Het platform streeft ernaar om gehoor te geven aan zoveel mogelijk verschillende verhalen en perspectieven in de kunstwereld.

Deel dit artikel