Wie wordt er niet nostalgisch bij de 17e eeuwse schaatslandschappen van Hendrick Avercamp? Zeker nu de winters steeds warmer worden, verlangen we toch allemaal terug naar strenge winters met natuurijs, Elfstedentochten en Koek & Zopie. 

IJsvermaak

Het bekendste werk van Hendrick Avercamp (1585-1634) is Winterlandschap met ijsvermaak dat hij schilderde in 1608 en te zien is in het Rijksmuseum. Het schilderij toont een scala aan mensen op het ijs, van arm tot rijk. Sommigen hebben de ijzers onder moeten binden om door te kunnen met hun werk, anderen genieten van hun vrije dag met een mooie schaatstocht. Je ziet kinderen spelen, mensen die zijn uitgegleden en zelfs de dieren wagen een poging op het bevroren water. Ook zijn er 'ondeugende' tafereeltjes te vinden, zoals een vrijend stel, een plassende man en iemand die een grote boodschap doet onder een gekantelde boot. Dit soort humor maakte dat de schilderijen van Avercamp ontzettend populair waren. 

avercamp---5.jpg
Bron: Rijksmuseum
Hendrick Avercamp, Winterlandschap met ijsvermaak, 1608
avercamp---5.jpg

Wintertjes

Avercamp maakte in zijn leven meer dan honderd winterse schilderijen en tekeningen, die de bijnaam 'Wintertjes' hadden. Hij gebruikte daarbij vaak expres een hoog perspectief en een hoge horizon, zodat hij zoveel mogelijk figuren kwijt kon. Ook maakte hij gebruik van het atmosferisch perspectief: diepte creeëren door kleuren te vervagen. 

Sneeuw

Niet alleen Avercamp liet zich inspireren door de winter. Talloze kunstenaars hebben in de afgelopen decennia dit fotogenieke seizoen op het doek vereeuwigd. Van Monet tot Munch. Klik hieronder voor de mooiste winterschilderijen! 

Deel dit artikel