Je vindt Iran in Drenthe! Met de tentoonstelling ‘Iran – Bakermat van de beschaving’ neemt het Drents Museum je via blinkend gouden drinkbekers, kleitabletten met spijkerschrift en beschilderd aardewerk mee op reis naar een van de oudste culturen ter wereld.

Stap in de tijdmachine

De tentoonstelling beslaat de periode van 7000 voor Christus tot 1700 na Christus; van de opkomst van landbouw en veeteelt tot aan de beschaving van de Elamieten, het Perzische Rijk en de islamitische periode. De tentoonstelling illustreert de hoogontwikkelde cultuur en de rijkdom van de verschillende Iraanse koninkrijken. Zoals het machtige Perzische Rijk, dat nog groter was dan het Romeinse Rijk en een prominente plek in de expositie heeft. Om je mee te nemen naar deze bakermat van de beschaving wist curator van het Drents Museum Vincent van Vilsteren, in Iran op sleeptouw genomen door de vader van zijn kapper, verschillende topstukken te lenen van het National Museum of Iran in Teheran. De objecten zijn afkomstig van verschillende vindplaatsen en sommige stukken zijn nog nooit buiten Iran geweest.

De eerste krant ter wereld

Uit Persepolis, de beroemde ceremoniële hoofdstad van het Perzische Rijk tussen 520 en 330 voor Christus, zijn twee stenen reliëfs te zien. En Van Vilsteren liet een groot rotsreliëf op ware grootte nabouwen: 15 x 6 meter! Het gaat om het reliëf bij het stadje Bisotun waarop koning Darius met één voet op zijn tegenstander Gaumata staat. Toch zijn de teksten op het reliëf nog belangrijker dan het beeld. Er staat namelijk spijkerschrift op in drie talen: Oud-Perzisch, Babylonisch en Elamitisch, waarmee wordt verteld over de overwinning en daarmee de stichting van het nieuwe Perzische Rijk. Door dit verhaal kunnen we het reliëf als eerste krant ter wereld beschouwen. Daarnaast zijn de geschriften gebruikt om de vergeten vormen van spijkerschrift te kunnen ontcijferen.  

Curator Vincent van Vilsteren in Persepolis

Wij gingen met curator van het Drents Museum Vincent van Vilsteren mee naar Persepolis, Iran. Van Vilsteren vertelt hoe koning Darius in Persepolis leefde, laat de echte reliëfs zien en legt uit waarom Darius zo belangrijk was. Bijvoorbeeld door het invoeren van AOW en zwangerschapsverlof!

Blinkend goud

Een favoriet stuk van curator Van Vilsteren is de gouden drinkbeker met als basis een gevleugelde leeuw. De beker, uit de periode 500 en 450 voor Christus, werd gevonden in een graf in Ekbatana (West-Iran) en behoort toe aan een koning. Van Vilsteren heeft veel moeite moeten doen om het stuk naar Nederland te krijgen, want het National Museum of Iran wilde het eerst niet uitlenen. ‘Ik had echt mijn zinnen op deze rhyton gezet. Door de vleugels zie je in een oogopslag dat het uit Perzië komt. Iedereen in Iran kent het, het is zelfs het logo van een Iraanse bank.’

De tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving is vanaf 17 juni tot en met 18 november 2018 te bezoeken in het Drents Museum in Assen.

In Nu te Zien! neem museumdirecteur van De Fundatie Ralph Keuning je mee naar Drents Museum om deze bijzondere tentoonstelling te bekijken. Nu te Zien! zie je donderdag 6 september om 22.45 uur op NPO 2. 

Deel dit artikel