Het spiksplinternieuwe Nxt Museum heeft haar deuren geopend in Amsterdam-Noord. Het museum richt zich volledig op nieuwemediakunst. Verwacht spectaculaire videoinstallaties en verbazingwekkende technologie. De eerste tentoonstelling 'Shifting Proximities' is te zien tot en met 28 februari 2021.

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

Connected

Verwacht geen brave museumopstelling in het kersverse Nxt Museum. Al meteen in de eerste zaal beland je in een ander universum. Namelijk dat van de computertechnologie. Zodra je binnenstapt in de eerste donkere ruimte, ben je onderdeel van de installatie. Rond je voeten vormt zich middels lichtprojecties een cirkel, die met je meebeweegt als je verplaatst. Alsof je in een game terecht bent gekomen. Via oplichtende lijnen op de vloer ben je verbonden met de andere mensen in de ruimte, die in zo'n zelfde cirkel staan. Hierdoor ontstaat er een patroon op de vloer dat voortdurend verandert. We bewegen, maar blijven altijd Connected, zoals deze interactieve installatie van Roelof Knol heet. Het werk gaat over verbinding én afstand. Een thema dat ons veel bezig heeft gehouden de laatste tijd. 

En dat is precies het doel van Nxt Museum. Grote maatschappelijke thema's bespreken die van invloed zijn op onze omgang met technologie. Zo tracht bijvoorbeeld het betoverende werk van Thijs Biersteker ons dichter bij de natuur te brengen. Zijn Econtinuum laat zien dat bomen, net als mensen, met elkaar communiceren. 

nxt---connected.jpg
Bron: Peter Tijhuis
Roelof Knol, Connected, 2020
nxt---connected.jpg

Visueel spektakel

Als Alice in Wonderland kom je steeds in een totaal andere ruimte terecht. Enige houvast bieden de transitiekamers, die dienen als 'palet cleanser' en informatieve voorbereiding op de volgende intstallatie. Er komt van alles voorbij: de natuur in 3D, gezichtsherkenning, de taal van QR-codes. Het geheel is een combinatie van visueel spektakel en adembenemende technologie. 

Spacend

Een van de hoogtepunten is de videoinstallatie van Marshmallow Laser Feast. Distortions in Spacetime neemt je mee naar het hart van een zwart gat. In een spiegelkamer, zoals we die kennen van de Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama, word je omgegeven door een explosie van fonkelende deeltjes, die met een orkaankracht een zwart gat vormen. Een close-up confrontatie met het oogverblindend mooie geweld dat zich ver weg in het heelal afspeelt. 

nxt---distortions.jpg
Bron: Peter Tijhuis
Marshmellow Laser Feast, Distortions in Spacetime, 2018
nxt---distortions.jpg

Langdurig te zien

Nxt Museum is het enige museum in Nederland dat zich richt op nieuwe media en vult daarmee het gat dat was achtergelaten na de sluiting van het Nederlands Instituut voor Mediakunst in 2012. Eindelijk is er weer een plek waar grootschalige (video)installaties langdurig getoond kunnen worden. Met Shifting Proximities laat het museum meteen zien waar het voor staat en wat het kan.

N.B.: De tentoonstelling bevat lichtflitsen, harde muziek, donkere ruimtes en rookmachines. 

Deel dit artikel