Rustgevende binnentuinen, mensen verdiept in hun boek en dromerige portretten. Bij de tentoonstelling ‘Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan’ in Singer Laren draait alles om de binnenwereld. Te zien tot en met 10 mei 2020.

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Kijk hier de aflevering terug. 

spiegel_vande_ziel_kast.jpg
Bron: Collectie Cees Röling
Theo Molkenboer - Moeder bij de linnenkast (1894-1895)
spiegel_vande_ziel_kast.jpg

Spiritualiteit

Vandaag de dag is spiritualiteit ontzettend populair. We gaan massaal naar yoga, er zijn meditatie-apps en we trekken ons terug in stiltekloosters. Alles om ons te wapenen tegen de realiteit van onze drukke levens. Ook eind negentiende eeuw was er al aandacht voor innerlijke rust.

Kunstenaars verzetten zich tegen de traditie om de werkelijkheid zo realistisch mogelijk weer te geven. In plaats daarvan proberen ze juist hun binnenwereld te schilderen. Dit uit zich in statische stijlen, zoals het pointillisme, en sferische schilderijen die rust uitstralen: lezende of slapende mensen, mystieke kerken, een mistige weg.

spiegel_vande_ziel_veth.jpg
Bron: Kunstmuseum Den Haag
Piet Mondriaan - Passiebloem (1900-1908)
spiegel_vande_ziel_veth.jpg

Podium voor de binnenwereld

Net als nu was de spiritualiteit eind negentiende eeuw een reactie op drukte en overprikkeling. De industrialisatie was in volle gang, waardoor er een grote focus kwam te liggen op het stadse leven. Er was in korte tijd veel veranderd en niet iedereen van het even makkelijk om in volle vaart mee te gaan met de vooruitgang. Daarbij kwam ook nog eens de psychologie tot bloei, waardoor er steeds meer bekend werd over het innerlijk. Gedachtes en gevoelens kregen opeens een podium. Zowel in de wetenschap als in de kunst.

In Museum Singer Laren zijn de meest serene kunstwerken bijeengebracht.

spiegel_vande_ziel_mankes.jpg
Bron: Collectie Cees Röling
Jan Mankes - Moeder in interieur (1912)
spiegel_vande_ziel_mankes.jpg

Deel dit artikel