Hoe warmer het wordt, hoe meer we verlangen naar een felblauw zwembad om lekker in te dobberen of baantjes in te trekken. Deze kunstenaars lieten zich inspireren door zwembaden!

Optische illusie

In dit zwembad zijn al heel wat instagram-foto's gemaakt. Het is dé highlight van Museum Voorlinden. Dit kunstwerk van Leandro Erlicht lijkt precies op een echt zwembad, het enige is verschil is dat je er niet nat in wordt!

pool---voorlinden.jpg
Bron: Museum Voorlinden
Leandro Erlich, Swimming Pool, 2016
pool---voorlinden.jpg

Abstracte zwemmers

Matisse liet zich inspireren door zwemmers in Cannes en ging daarna meteen aan het werk. Het is resultaat is een prachtige, bijna abstracte verbeelding van een zwemmende mensen. Met golvende bewegingen en gespetter. 

pool---matisse.jpg
Henry Matisse, La Piscine (detail), 1958
pool---matisse.jpg

Van Gogh's oor

Probeer hier maar eens in te zwemmen! Dit vreemde, rechtopstaande zwembad was in 2016 te zien in New York en is een kunstwerk van het duo Elmgreen & Dragset. Het is gebouwd in de vorm van een oor als verwijzingen naar Vincent van Gogh.  

pool---vangoghsoor.jpg
Elmgreen & Dragset, Van Gogh's Ear, 2016
pool---vangoghsoor.jpg

1000 tinten blauw

Hier wil je toch ook meteen induiken, een heerlijk zomers plaatje van Maude Ovize. Je kunt het chloor bijna ruiken! 

pool---maude-ovize.jpg
Bron: Maude Ovize
Maude Ovize, Sunday Afternoon, 2021
pool---maude-ovize.jpg

Carpool

Dit werk is van Chris Labrooy. Hij maakt dit soort vervreemdende beelden digitaal. Auto's spelen daarbij vaak een belangrijke rol. In dit geval gaat het om de Porsche 911.  

pool---labrooy.jpg
Bron: Chris Labrooy
Chris Labrooy, uit de serie 911
pool---labrooy.jpg

Het busbad

Bij Benedetto Bufalino geen voertuigen in het zwembad, maar een zwembad in een voertuig. In 2019 maakte de kunstenaar een zwembad op een bus die op z'n zijkant ligt. Je zult dus zelf baantjes moeten trekken om vooruit te komen. 

Zwembad bij nacht

Dit lijkt wel een abstract schilderij, maar het is een zwembad in de nacht. Prachtig hoe het water licht lijkt te geven in het donker. Het is gemaakt door kunstenaar Robert Bingaman, die in 2014 een hele serie heeft gemaakt met 'night pools'.  

pool---bingaman.jpg
Robert Bingaman, Night pool 15, 2014
pool---bingaman.jpg

Sereen zwemmen

Fotograaf Maria Svarbova maakt dit soort sfeervolle foto's van zwembaden en zwemmers, waarbij reflectie een grote rol speelt. Ondanks de felle kleuren, stralen haar foto's sereniteit uit. 

pool---maria.jpg
Bron: Maria Svarbova
Maria Svarbova
pool---maria.jpg

Hockney

David Hockney mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Zijn zwembadschilderijen zijn wereldberoemd. Dit schilderij verbrak in 2019 het record van duurst verkochte schilderij van een levende kunstenaar. 

pool---hockney.jpg
Bron: David Hockney / Christie's / TIMOTHY A. CLARY / AFP
David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972
pool---hockney.jpg

Deel dit artikel