Kant tuttig? Het tegendeel wordt bewezen in het TextielMuseum in Tilburg bij de tentoonstelling The Art of Lace. Aan de hand van veertig stukken van topontwerpers als Chanel, Dior en Iris van Herpen word je meegenomen in het oude ambacht van machinaal kant en de nieuwste trends. Te zien tot en met 10 mei!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.   

lace_groen.jpg
Bron: Josefina Eikenaar.
Jean Paul Gaultier. Collectie: Haute Couture Herfst/Winter 2016
lace_groen.jpg

Leavers-kant

Kant, een Europese uitvinding uit de zestiende eeuw, werd jarenlang met de hand vervaardigd. Maar in 1813 werd het Leavers-weefgetouw uitgevonden door John Leavers. Deze technische revolutie maakte het mogelijk om in grote oplagen te produceren en werd hiermee het startpunt van de machinale kantindustrie.

Het grote voordeel van Leavers-kant is dat het sterker is dan handgewoven kant, maar even broos oogt. Modehuizen verkiezen het nog altijd boven sneller en goedkoper geproduceerd kant uit bijvoorbeeld Azië. Het is namelijk een tijdrovende klus om een Leavers-weefgetouw ‘in te richten’. Het is een uiterst secure en haast wiskundige klus, die soms wel twee maanden in beslag neemt. Het TextielMuseum neemt de bezoeker mee in dit indrukwekkende proces, wat de tentoongestelde jurken een extra dimensie geeft.

lace_zwartejurken.jpg
Bron: Josefina Eikenaar/TextielMuseum
The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen
lace_zwartejurken.jpg

Jurken

De veertig verschillende jurken laten goed de veelzijdigheid van kant zien. Het gaat van sjiek naar sexy naar stoer. En ook de afwerking kent velen mogelijkheden: geplisseerd, geïncrusteerd, gecombineerd met andere materialen, in de vorm van een bloem, geappliqueerd, gescheurd, gerafeld, en ga zo maar door. The Art of Lace laat de bezoeker op verrassende wijze kennismaken met kant, met de liefde voor het ambacht en de innovatie.

lace_iris.jpg
Bron: Josefina Eikenaar/TextielMuseum
Iris van Herpen - detail
lace_iris.jpg

Deel dit artikel