Met zijn provocatieve ontwerpen en extravagante shows bracht Thierry Mugler een revolutie in de modewereld teweeg. In de Kunsthal is de eerste tentoonstelling ooit over deze visionaire couturier te zien.

 In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Bart Rutten de tentoonstelling 'Thierry Mugler: Couturissisme' in de Kunsthal Rotterdam. Kijk Nu te Zien! vrijdag 24 januari om 22.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.   

blockquote
In zowel zijn uitbundige creaties als in zijn ingetogen ontwerpen zit die ongelofelijke vrouwelijke kracht.
Curator Annemarie Nycolaas

Latex, rubber en piercings

‘Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het mooiste dier op aarde: de mens’, aldus Manfred Thierry Mugler (1948). ‘Om dit wezen te verheerlijken gebruik ik alle middelen die ik tot mijn beschikking heb: mode, shows, parfums, fotografie, video.’ Met zijn extravagante uitdossingen veroorzaakt hij in de jaren '80 en '90 een revolutie in de modewereld.

‘Mugler gebruikt materialen die daarvoor alleen bij fetisj gebruikelijk waren, zoals latex, rubber en versieringen als piercings’, zegt curator Annemarie Nycolaas van de Kunsthal, waar een retrospectief met 150 kostuums, fotografie, videowerk te zien is. ‘Zijn ontwerpen weerspiegelen bovendien een dan nieuwe maatschappelijke ontwikkeling. De werkende vrouw is in opkomst als Mugler zijn ontwerpen brede “superheldin- nenschouders” en een ingesnoerde taille geeft. In zowel zijn uitbundige creaties als in zijn ingetogen ontwerpen zit die ongelofelijke vrouwelijke kracht.’

thierry_mugler_gaga.jpg
Lady Gaga in video Telephone, Jonas Akerlund, outfit van Thierry Mugler
thierry_mugler_gaga.jpg

Totaalconcept

Niet alleen zijn vernieuwende vormen en materialen beïnvloeden modeontwerpers tot op de dag van vandaag. De geboren showman Mugler is ook de eerste die een totaalconcept creëert: multimediale, spectaculaire modeshows met humor en schwung. Hij gebruikt ook andersoortige modellen dan alleen de traditionele mannequin, bijvoorbeeld meer androgyne typen.

De kleding van Thierry Mugler is van begin af aan geliefd bij beroemdheden als David Bowie en Diana Ross. En ook nu nog pronken hedendaagse sterren als Beyoncé en Lady Gaga met zijn waanzinnig krachtige en tegelijk extreem vrouwelijke ontwerpen.

thierry_mugler_leer.jpg
Patrice Stabler, outfit van Thierry Mugler
thierry_mugler_leer.jpg

Deel dit artikel