Het Maritiem Museum vertelt het verhaal van 6 eeuwen scheepvaart aan de hand van maritieme meesterwerken. Te zien tot en met 4 september 2022.

Zes eeuwen scheepvaart

De zeevaart is al eeuwenlang van groot belang voor Nederland en daarom al net zo lang een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Van zeventiende-eeuwse zeeslagen tot de bloeiende industrie van de Rotterdamse haven. Van romantiek tot expressionisme tot hedendaags. Elk schilderij vertelt een ander verhaal over het harde zeeleven. 

maritiem---bakhuizen.jpg
Bron: Collectie Museum Boijmans Van Beuningen // foto: Studio Tromp
Ludolf Bakhuizen, Storm op Hollandse kust, 1682
maritiem---bakhuizen.jpg

Op zee en aan de kust

Elk werk wordt belicht vanuit maritiem opzicht en vanuit kunsthistorisch opzicht. Je volgt de ontwikkeling van de scheepvaart en die van de ontwikkeling in de kunstwereld. Diverse stromingen komen voorbij, die ieder weer op andere aspecten van zee en kust focussen. Willem van de Velde brengt rond 1600 de sfeer van zeeslagen op het doek, Jozef Israëls laat juist het harde vissersleven zien en Paul Signac richt zich op de drukte van de haven. 

maritiem---henkes.jpg
Bron: Collectie Museum Boijmans Van Beuningen // foto: Studio Tromp
Dolf Henkes, Verolme Rozenburg, 1970
maritiem---henkes.jpg

Boijmans bij de buren

De tentoonstelling is de laatste uit de serie 'Boijmans bij de Buren'. Vanwege de acht jaar durende renovatie van het museum, werd de collectie uitgeleend aan andere musea. 

maritiem---vandevelde.jpg
Bron: Collectie Museum Boijmans Van Beuningen // foto: Eric van Straaten
Willem van de Velde, Speeljacht, circa 1650
maritiem---vandevelde.jpg

Meer maritieme kunst

Willem van de Velde de oude en Willem van de Velde de jonge, vader en zoon, maakten in de zeventiende eeuw verslagen van oorlogen op zee in de vorm van pentekeningen en schilderijen. Eerst deden ze dat in opdracht van Nederland, later voor vijand Engeland. Hun werk is nu te zien in het Scheepvaartmuseum. Een aanrader als je geen genoeg kunt krijgen van maritieme kunst!

Nu te Zien! ging langs bij deze tentoonstelling. Benieuwd? Kijk zaterdag om 21.10 uur naar Nu te Zien! op NPO 2!

Deel dit artikel