Ontwerper Bas van Beek maakt 'copy-paste design'. Zijn eerste overzichtstentoonstelling 'Moord en Brand' in Kunstmuseum Den Haag is te zien tot en met 24 oktober!

bas-van-beek---geheel.jpg
Bron: Kunstmuseum Den Haag
Zaaloverzicht tentoonstelling Bas van Beek – Moord en Brand
bas-van-beek---geheel.jpg

Ken ik jou niet ergens van?

Ken je dat gevoel dat je iemand herkent, maar niet weet waarvan? Dat gevoel roept het werk van Bas van Beek ook op. Dat je bepaalde ontwerpen eerder hebt gezien, kan goed kloppen. Want Van Beek kopieert bestaande designs en geeft er zijn eigen draai aan. Zo maakte hij bijvoorbeeld verrassende en kleurrijke variaties op de beroemde Delfts Blauwe tulpenvazen. 

bas-van-beek---disney.jpg
Bron: Collectie Design Museum Den Bosch // Foto: Pieter Vandermeer
Bas van Beek, ‘Belle en het Beest’, uit de serie Basney, 2013
bas-van-beek---disney.jpg

Disney

Niet alleen ontwerpen van andere designers worden gekopieerd. In het Kunstmuseum zijn ook drie serviezen te zien die nagemaakt zijn van Disney-films. De meest bekende in ongetwijfeld het theeservies van Belle en het Beest, maar ook de vreemde theepotten van de Gekke Hoedenmaker uit Alice in Wonderland en het blauwe servies van Merlijn de Tovenaar staan te pronken. Wie wil daar nou geen thee uit drinken?!

bas-van-beek---3-vazen.jpg
Bron: Collectie IKEA Museum // Foto: Leo Veger/Platform21
Bas van Beek, Simulacra (Hacking IKEA), 2008
bas-van-beek---3-vazen.jpg

Eerbetoon of plagiaat?

Het werk van Van Beek alleen maar als grap zien, is onterecht. De kunstenaar zet zijn manier van werken bewust in om een discussie te ontketenen over zaken als originaliteit en reproductie. Kan iets echt origineel zijn? Waar ligt de grens tussen eerbetoon en plagiaat of inspiratie en plagiaat? Dit maakt 'Moord en Brand' een zeer gelaagde en geslaagde tentoonstelling!

Deel dit artikel