Het werk van de Zwitserse Beat Zoderer is kleurrijk, pretentieloos en gemaakt met alledaagse materialen. Zijn doel: orde scheppen in de chaos. 'Less and More' is te zien in Museum Voorlinden tot en met 15 mei!

Intuïtief

Kleur, vorm en materiaal spelen de hoofdrol in het werk van Beat Zoderer (1955). Hij speurt het liefst kantoorhandels en bouwmarkten op zoek naar allerhande materialen die hem inspireren. Dat gaat van hout en buizen tot elastiekjes en plakbandrolletjes. Wat hij daar vervolgens mee gaat maken, staat van tevoren nooit helemaal vast. Zoderer werk intuïtief en het idee ontstaat dus pas in de uitvoering. Het resultaat doet denken aan stromingen uit de 20e eeuw als dadaïsme, minimalisme, constructivisme en Art Concret. 

beat---bal.jpg
Bron: Antoine van Kaam
Zaaloverzicht Less and More
beat---bal.jpg

Imperfecties

Met zijn werk probeert Zoderer structuur aan te brengen in de chaos van het leven, maar tegelijkertijd streeft hij geen perfectionisme na. Het maakproces blijft zichtbaar in oneffenheden en 'weeffouten'. Dit maakt zijn kunst toegankelijk en geeft het een menselijke touch. 

beat---palletten.jpg
Bron: Antoine van Kaam
Zaaloverzicht Less and More
beat---palletten.jpg

Vrolijk

In Zwitserland is Zoderer een grote naam, maar in Nederland is hij nog niet zo bekend. Hoog tijd dus voor een ontmoeting met zijn vrolijke werk! Grote kans dat je met een blij gemoed het museum weer verlaat. 

Deel dit artikel