Liefhebbers van minimalisme kunnen hun hart ophalen. Kunstmuseum Den Haag toont werk van Bob Bonies. Zijn werk bestaat louter uit vorm en kleur, zonder enige vorm van verhaal, symbolisme of betekenis. Saai? Allerminst! 

Tangram

De schilderijen van Bob Bonies (1937) doen denken aan Tangram, de puzzel met 7 geometrische vormen die je in allerlei figuren kunt leggen. Bij het werk van Bonies speekt geometrie een grote rol. Drie- en vierhoeken in felle kleuren knallen van zijn doeken. Door verschillende doeken samen te voegen, ontstaan ontstaat er een spel met vorm en kleur. Bonies noemt dit 'shaped canvases'. 

Kunst om de kunst

Bonies kwam in de jaren zestig in de VS in aanraking met minimalistische kunststromingen als color field painting en hard edge painting. Sindsdien maakt hij alleen maar abstract werk dat volledig in de traditie staat van andere kunstenaars (zoals Mondriaan en Van Doesburg). Er komt geen verhaal of betekenis aan te pas. "Mijn kunst komt voort uit de kunst". 

bob-bonies---zaal2.jpg
Bron: Yves Krol
Zaaloverzicht Bob Bonies
bob-bonies---zaal2.jpg

Van dichtbij

De kunst van Bonies lijkt simpel en je kunt je bijna niet voorstellen dat hij in zes decennia niet eens iets anders heeft willen proberen. Maar als je zijn werk van dichtbij ziet, blijkt hoe krachtig vorm en kleur kunnen zijn. Dit is echt kunst die je moet ervaren!

Deel dit artikel