In de Limburgse plaats Thorn waren in de 18e eeuw vrouwen de baas. Het Limburgs Museum vertelt het bijzondere verhaal van deze groep adellijke dames aan de hand van kunst en objecten. Te zien tot en met 3 april!

Damesstift

Thorn was in de 18e eeuw een van de vele vorstendommetjes van het Duitse Rijk en werd bestierd door een damesstift (stift is een religieuze gemeenschap die het vorstendom bestuurd). Dat was in die tijd uitzonderlijk, een plek waar vrouwen het voor het zeggen hadden. De stift van Thorn bestond uit zeer welgestelde, ongehuwde jongedames, waarvan telkens één werd verkozen tot vorstin. 

Ongehuwd

Anders dan bijvoorbeeld bij nonnen, was het niet de bedoeling dat de vrouwen ongehuwd bleven. In de stift werden ze voorbereid op het huwelijk, uiteraard met iemand van goede komaf. Daarnaast werd er muziek gemaakt, geschreven en werden er spelletjes gespeeld. 

thorn---jurken.jpg
Bron: Levin den Boer
Jurken van de 'prinsessen van Thorn'
thorn---jurken.jpg

Limburgse historie

Het Limburgs Museum haalde tientallen portretten, jurken, gebruiksvoorwerpen en zelfs een koets naar het museum om het leven van de 'prinsessen van Thorn' te schetsen. Kunst en geschiedenis vormen de perfecte combinatie voor deze op en top Limburgse tentoonstelling. 

Deel dit artikel