De landschapsschilderijen van de Israëlische dichter en kunstenaar Etel Adnan zijn een ode aan kleur. Het Van Gogh Museum hangt haar werk naast dat van Vincent. De gelijkenis is niet te ontkennen! 'Kleur als taal' is te zien tot en met 4 september.

Kleur als taal

Het is moeilijk om niet vrolijk te worden van Adnans geabstraheerde landschappen. Dat komt vooral door de kleuren, die Adnan intuïtief koos en rechtstreeks uit de tube op het doek aanbracht. Ze zag kleur als de taal van de natuur, een taal die iedereen sprak ongeacht afkomst. ‘Het is de kracht van de natuur die tot ons komt via kleur.’ Dat de kunstenaar veel bezig was met taal is niet vreemd, omdat ze van origine dichter is. 

adnan---landschap2.jpg
Bron: The Estate of Etel Adnan. Museé de l’Institut du monde arabe, Paris
Etel Adnan, Landschap, 2014
adnan---landschap2.jpg

Van Gogh

De vergelijking met het werk van Van Gogh komt niet uit de lucht vallen. Adnan bewonderde zijn werk en liet zich net als Vincent inspireren door het Franse platteland. Soms lijken haar landschappen letterlijk abstraheringen van Vincents schilderijen. Alsof ze een stap verder is gegaan. Over zijn werk schreef ze: ‘Van Gogh schrijft als het ware op zijn doek, hij ‘schrijft’ een landschap.’

adnan--berg.jpg
Bron: The Estate of Etel Adnan. The Nicolas Ibrahim Sursock Museum, Beirut
Etel Adnan, Mount Tamalpais, 1985
adnan--berg.jpg

Bergen en zon

Bergen zijn een belangrijk onderwerp in Adnans werk. Jarenlang keek ze vanuit haar woning in Californië uit op Mount Tamalpais, die door het veranderde licht, weer en de seizoenen nooit dezelfde kleuren had. Ook de zon kom je vaak tegen, soms als cirkel, soms als vierkant. Het verwijst terug naar haar jeugd in Beiroet, waar de zon altijd dichtbij was. 

Eerbetoon

'Kleur als taal' is in samenwerking met Adnan tot stand gekomen, maar de opening heeft ze helaas niet mee kunnen maken. In november 2021 overleed ze op 96-jarige leeftijd. De tentoonstelling is daarmee een bijzonder eerbetoon geworden.

Deel dit artikel