De stillevens van Frank van Driel doen sterk denken aan de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Alleen zijn dit geen schilderijen... 'The art of perception' is te zien tot en met 20 februari!

Schilderij of foto?

Wie het werk van de Bossche fotograaf Frank van Driel (1966) vluchtig bekijkt, zal waarschijnlijk denken dat het om oude schilderijen gaat. Het zijn typische stillevens zoals we ze kennen uit de zeventiende eeuw: tafels met etenswaren, bloemen en attributen, rijk aan symboliek. Wie beter kijkt, komt erachter dat het hier gaat om uiterst zorgvuldig gemaakte foto's. 

frank-van-driel---hortensia.jpg
Bron: Frank van Driel
Frank van Driel - The Naked Truth (Calculated), 2017
frank-van-driel---hortensia.jpg

Licht

Om die oude feel en de juiste sfeer te krijgen gebruikt Van Driel uitsluitend natuurlijk licht. Dat is meestal het licht dat door het zolderraam valt van zijn atelier in een oud kloosterpand in hartje Den Bosch. Het is ook moeilijk voor te stellen dat deze foto's gemaakt zijn in een strakke, witte studio. 

frank-van-driel---schedel.jpg
Bron: Frank van Driel - Worth Investigating I (Calculated), 2017
Frank van Driel - Worth Investigating I (Calculated), 2017
frank-van-driel---schedel.jpg

Naakt

Sommige stillevens hebben een extraatje gekregen van Van Driel. In de reflectie van een glas of vaas is soms een naakte vrouw te zien. Het is een subtiele toevoeging, die de stillevens een moderne twist geeft. Ook verwerkt de fotograaf soms persoonlijke objecten in zijn composities. 

Deel dit artikel